AC Herentals organiseert op 1 mei haar negende Optifisk prijzenmeeting. De B-meeting van ACHL staat traditiegetrouw als één van de eerste waardemeters van het jaar op het zomerse atletiekprogramma. Ook dit jaar is dat niet anders en heel wat nationale toppers zijn er weer bij. Wat wel verandert, is dat de meeting deze editie niet in Herentals, maar in Tongerlo doorgaat.

Isaac Kimeli - Foto: Tomas Sisk
Isaac Kimeli – Foto: Tomas Sisk

Vooral op de midden- en langeafstand heeft de B-meeting van ACHL een stevige reputatie. Dit jaar kiest de organisatie ervoor om in laatste instantie bij de vrouwen tijdens de 5000 meter ook een tijdsopname te doen na 3000 meter. Zo kunnen naast Louise Carton ook in de jeugdcategorieën atletes een gooi doen naar hun internationale limiettijd. Voorwaarde is dat wel zij de volledige 5000 meter uitlopen. Net als vorig jaar maakt Veerle Dejaeghere het tempo.

De mannen lopen gewoon hun traditionele 3000 meter. Isaac Kimeli, sinds deze winter helemaal ontbolsterd van jonge belofte tot internationale topper, wil rond 8’ uitkomen. Andere atleten die in zijn zog willen finishen zijn eveneens niet min: Simon Debognies, Wesley De Kerpel, Roy Hoornweg (NED), Dieter en Maarten Kersten, Yannick Michiels, Kim Ruell en Lukas Van Assche.

Aurele Vandeputte en Stijn Baeten vorig jaar in Lokeren - Foto: JJ
Aurele Vandeputte en Stijn Baeten vorig jaar in Lokeren – Foto: JJ

Op de 800m bij de vrouwen wil Elise Vanderelst mikken op 2’07”97 (het WK-minimum bij de scholieren scholieren). Dat wordt een te verwachten tweestrijd met thuisatlete Sofie Van Accom. Op de dubbele baanronde bij de mannen is Jan Van Den Broeck de logische favoriet, maar het weerwerk komt er onder meer van jonge wolven Stijn Baeten, die in Herentals ooit nog naar het EK junioren liep, Quentin Kebron, Alexandre Screve en Aurele Vandeputte, de revelatie op de 800m van vorig jaar. Ook Jeroen D’hoedt is er terug bij na een lange revalidatieperiode.

Op de technische nummers valt vooral de naam van Jolien Boumkwo op in het kogelstoten en discuswerpen.

De B-meeting van ACHL vindt jaar plaats in het Sporta centrum in Tongerlo. Renovatiewerken aan de piste in Herentals zijn de oorzaak. Door de verplaatsing vallen, eveneens éénmalig, polsstok en hamer van het programma.

Atleten kunnen geldprijzen verdienen door podiumplaatsen en bonussen. De inschrijvingen sloten in principe op zaterdagavond, maar de organisatie wil een inspanning doen voor dames die zich alsnog willen aansluiten bij de 5000m. De contactgegevens vind je op hun website.

De prijzenmeeting wordt voorafgegaan door een jeugdmeeting. Deze begint om 13u, de prijzenmeeting om 16u30. Het uurschema kan eventueel nog kleine aanpassingen ondergaan eens de organisatie zicht krijgt op het deelnemersveld.