Op de Dag van de Arbeid zijn traditiegetrouw heel wat ogen gericht op de atletiekpiste in Herentals. Het publiek kreeg waar voor zijn geld want de 12e STESSENS 1 mei meeting zorgde meteen voor een nieuwe EK-limiet én vooral de vrouwen, met onder meer Elise Vanderelst en Lisa Rooms, maakten het mooie weer op de langere loopnummers.

De vraag was niet of Philip Milanov de EK-limiet (63m50) zou werpen, maar eerder wanneer die uit de bus zou vallen. Lang heeft hij ons niet in spanning laten wachten, want in zijn eerste optreden van het seizoen liet de Bruggeling al 64m09 op het bord verschijnen. Er volgde geen oerkreet zoals we soms van hem gewend zijn, want Milanov zelf was eerder matig tevreden over zijn worpen. “Mijn ritme en techniek klopten nog niet voor de volle 100%. Wanneer dit weer samenvalt zal de explosiviteit in mijn worpen opnieuw toenemen en moet de discus verder gaan. Op training gaat het alleszins goed, al staat mijn kogeltechniek momenteel meer op punt dan die van het discuswerpen.” Dit bewees Milanov meteen door na het discuswerpen ook het kogelstoten te winnen in een nieuw persoonlijk record van 18m40. Matthias Quintelier legde beslag op de tweede plek en duikt met zijn beste worp de recordboeken in. Zijn 16m93 is de tweede verste worp ooit geworpen bij de beloften. Langs vrouwelijke zijde mocht de 62m12 van Vanessa Sterckendries in het hamerslingeren zeker gezien worden.

Pieter-Jan Hannes – Foto: Peter Wagemans

De loopnummers beloofden ook voor heel wat spektakel te zorgen. De eerste die daar echt voor zorgde was Elise Vanderelst op de 800m. Na een doorkomst van 61” aan de 400m kon de atlete van MOHA niet meer rekenen op het haaswerk en stond ze er alleen voor. Haar lange solotocht maakte haar tijd van 2’04”02 er des te knapper op. Bij de mannen was er meer spankracht verzekerd en lag de strijd om de overwinning open. Het was Pieter Claus die in de laatste 100m nog het hardst kon doorduwen en naar winst sprintte in 1’49”55. Pieter-Jan Hannes liet de 1500m nog even voor wat het is en probeerde zich te mengen tussen de 800m-specialisten. Met 1’50”84 bevestigde hij zijn stijgende vorm. “Ik ben nog nooit zo goed aan een seizoen begonnen”, liet hij achteraf vallen.

Een zichtbaar tevreden Lisa Rooms! – Foto: Peter Wagemans

Lisa Rooms was de toch wat verrassende winnares op de 3.000m. Lange tijd bleef het trio Rooms-Truyers-Van Accom samen, maar in de laatste ronde was niemand opgewassen tegen de snedige versnelling van Rooms. Met een sterke tijd van 9’13”38 verbaasde de OEH-atlete zichzelf. “Ik wist dat ik sneller kon dan mijn 9’19 van vorig jaar, maar niet dat het nu al zou lukken. Zeker niet met de jetlag die toch nog in mijn kleren hangt. Met een ander wedstrijdverloop kan het misschien nog sneller.” Thuisloopster Sofie Van Accom werd tweede, maar liet het niet aan haar hart komen. “De weersomstandigheden waren niet ideaal met de wind en de frisse temperaturen. Het was ook nog maar mijn eerste wedstrijd en dat is altijd wat zoeken. Gezien de weinig specifieke trainingen die ik al gedaan heb en het vele kopwerk van vandaag, blik ik zeker tevreden terug.”

Bij de mannen bleef het pak lang samen tot Michael Somers er op het einde vandoor ging met de Duitser Fitwi. Somers kon nog net als eerste over de streep komen in 8’03”22. De laatste 200m van Ali Hamdi was er ook één om ‘U’ tegen te zeggen. Hij kwam nog heel dicht bij de overwinning, maar moest nipt Somers en de Duitser voor laten gaan.

Op de 300m liep Kobe Vleminckx met de steun van het thuispubliek naar een mooie 33”88.

De volledige uitslag kan u hier vinden.