Met de provinciale kampioenschappen achter de kiezen is het nationale outdoorseizoen goed en wel op gang geschoten. Voor een omvangrijke groep Belgische topatleten is het nog wachten tot morgen, dinsdag 1 mei, vooraleer de Athletics Classic-meeting in Herentals hen bevrijdt van de lange voorbereidingsperiode. Onder meer Imana Truyers, Pieter-Jan Hannes en Philip Milanov verschijnen op appel.

Kobe Vleminckx in strijd met Victor Hofmans – Foto: Yngwie Vanhoucke

AC Herentals heeft stilaan een abonnement op deze periode van het jaar. Met hun zogenaamde ’12e STESSENS 1 mei meeting’ moet het absoluut niet onderdoen voor de provinciale titelstrijd, ook al omdat het kan rekenen op lokale sterkhouders als Kobe Vleminckx en Sofie Van Accom. De 20-jarige Vleminckx bracht deze winter zijn record op de 60 meter op 6″79, morgen kiest hij voor de iets minder gebruikelijke 300 meter. Daar botst hij onder meer op Christian Iguacel en Victor Hofmans, met 21 en 24 jaar ook atleten voor de toekomst. Sofie Van Accom heeft al iets meer ervaring, maar mag op haar beurt ook wat hoger mikken. Haar eerste 1500 meter staat op de IFAM Outdoor gepland, in Herentals kiest ze naar goede gewoonte voor de 3000 meter. Vorig jaar was ze met 9’14″18 Lisa Rooms en Imana Truyers te snel af, ook deze vrouwen staan dinsdag aan de startlijn. Astrid Verhoeven verzorgt het tempo in deze A-reeks, ook Stephanie Barnes en juniore Mathilde Deswaef zullen hiervan willen profiteren.

Philip Milanov – Foto: Yngwie Vanhoucke

In de kampnummers springt de naam van Philip Milanov uiteraard in het oog. De werpcirkel in Herentals kent hij inmiddels op zijn duimpje, voor het EK in Berlijn moet de Bruggeling voorbij 63m50. Het kogelstoten neemt Milanov er als een extraatje bij, Vanessa Sterckendries kan zich in het kogelstoten klaarstomen voor haar geliefkoosde hamerslingeren, in Portugal kwam ze eerder dit jaar al tot 61m32.

Op de 800 meter kan Elise Vanderelst op zoek gaan naar een snelle seizoensopener in het bijzijn van de Bahreinse Manal Behraoui, ook Vanessa Scaunet zal haar wagonnetje proberen aanhaken. Bij de mannen doen Pieter-Jan Hannes, Pierre-Antoine Balhan, Pieter Claus en Robin Hendrix een gooi naar een scherpe tijd. Haas van dienst Gerben Van de Voorde moet halfweg 51″50 op het bord doen verschijnen, de vereiste voor het EK in Berlijn ligt op 1’46″70. Ook de jonge Marokkaan Moad Zahafi wil onder 1’47 duiken, voor Pieter Sisk volstaat een pittige 1’48″34 voor het WK junioren.

Tim Van De Velde vorig jaar in strijd met Ismael Debjani – Foto: Peter Wagemans

Op de 3000 meter neemt Sam Valgaeren het tempo op zich, de atleet van AC Hulshout mag heel wat klinkende namen bewonderen in zijn kielzog. Junior Tim Van de Velde heeft fijne herinneringen aan deze wedstrijd, maar ook Dorian Boulvin kan met goede papieren naar Antwerpen afzakken. Tel daar nog eens Ali Hamdi, Michael Somers, Dries De Smet, Oussama Lonneux, Jennen Mortier en Nick Van Peborgh bij op en je weet hoe laat het is. Bijna tijd voor de Dag van de Arbeid!

Meer over de Athletics Classic-meeting in Herentals vindt u hier.