Traditioneel betekenen de provinciale outdoorkampioenschappen voor velen de start van het outdoorseizoen, en dat is ook dit jaar niet anders. Wie maakt indruk bij zijn/haar eerste optreden van het seizoen? U leest het in de verslagen hieronder en de bijhorende uitslagen (onderaan).

PK Vlaams Brabant – Milanov werpt limiet voor WK Peking én BR, Defrère BR

Wisselvallig weertje in Kessel-Lo met geregeld buien. De hemelsluizen gingen open tijdens de reeksen 800m. Net voor de senioren aan de bak moesten, klaarde het echter uit.  Stephanie Herssens snelde onbedreigd naar de titel op de 400m bij de dames in 58″03. Op de 400m horden bij de dames haalde Paulien Dewijngaert het in 64″48. Het zou niet de enige reden tot feesten zijn voor Dewijngaert, ze haalde het ook op de 100m horden.

Maar de hoogtepunten moesten dan nog volgen. Het waren de werpers die de hoofdrol opeisten in Kessel-Lo. Ilya Defrère, stilaan BR-stoter in bijberoep, liet zijn kogel na 17m60 landen – inderdaad, een nieuw Belgisch record, deze keer bij de junioren. Helemaal op het einde wierp Philip Milanov zijn discus eerst voorbij de limiet van 65m voor het WK in Peking: 65m27. Later verbeterde hij zich nog naar 66m43, een nieuw BR!

De 100m heren ging in 10″90 naar Andreas Vrancken. Charlotte Sijmens won (gehaasd) de 1500m in 4’39″32 voor Elke Steffens. Regine Rutsaert sprong het verst: 5m48. Yewbdar Denys won de 3000m dames in 10’42″73. Axel Viaene sloot de avond indrukwekkend af door als scholier de snelste tijd te klokken op de 200m: 22″71.

Voor de total uitslagen verwijzen we u graag door naar de site van de organiserende club DCLA.

Tim Van der Heyden 

PK Limburg – Hoofdrol voor zusjes Scheldeman

Lotte Scheldeman - Foto: Tomas Sisk
Lotte Scheldeman – Foto: Tomas Sisk

De Limburgse kampioenschappen gaan zowel vandaag als morgen door in Tessenderlo, op de piste van Looise AV. Het waren de zusjes Scheldeman die er bovenuit sprongen. De jongste, scholiere Aude Scheldeman, liet haar speer eindigen na 44m30 en tekende daarmee voor een derde prestatie aller tijden. Oudere zus Lotte Scheldeman, de meest gekende maar nog altijd maar eerstejaars junior, soleerde naar winst op de 1500m in 4’37″32. De spurtzeges bij de senioren waren voor AVT-ploegmaats Jan Dullers (11″20) en Vincent Vrijsen (22″33).

Voor meer informatie en de volledige uitslagen is het wachten op de resultaten op de site van Looise AV.

Simon Van Glabeke

PK West-Vlaanderen – Wind blaast fel in het nadeel, dubbels voor Verbrugghe en Van De Sande

Voor de West-Vlaamse atleten gaat het PK outdoor dit weekend op de piste van MACW in Nieuwpoort door. Maar die atleten mochten een nieuw PR al snel uit hun hoofd zetten, op de meeste nummers althans. Zo blies de wind fel tegen op de 100m en ondervonden ook de andere disciplines daar niet zo verwonderlijk last van. Dat in acht genomen, een helemaal niet zo onaardige opener voor Domien Decloedt, die met 11″19 net Lars Herreman (11″20) wist af te houden bij een tegenwind van 2.4m/s. Op de 200m was dan weer Herreman de betere met 22″16 tegenover de 22″52 van Decloedt. Maar ook hier ging het de atleten letterlijk niet voor de wind, ze moesten opboksen tegen een tegenwind van maar liefst 2.9m/s.

Jurgen Verbrugghe stak de provinciale titel op zak in het kogelstoten, 16m46 kwam er voor hem uit de bus. In het discuswerpen was hij ook de beste, daar volstond 47m06 ruim voor de titel. Ook meerkamptalent Alessandro Van De Sande ging met twee provinciale schildjes naar huis. De OB-atleet won het discuswerpen met 36m97, in het hoogspringen wipte hij over 1m90.

Voor de volledige uitslagen hoeft u hier te klikken.

Simon Van Glabeke

PK Antwerpen – Renée Eykens opent sterk op 1500m

Renée Eykens - Foto: Jasper Jacobs
Renée Eykens – Foto: Jasper Jacobs

Door het geringe aantal deelnemers bij de scholieren, junioren en senioren dames op de 1500m werden deze drie categorieën samengevoegd in één reeks. Juniore Renée Eykens profiteerde hier optimaal van. Zij haakte tijdens de eerste rondes haar karretje aan bij het Herentalse duo Sofie Van Accom (goud senioren, 4’30”05) en Lore Tack (zilver senioren, 4’38”12) om het in de laatste ronde met een stevige versnelling af te maken in een sterke 4’24”24, meteen een fikse verbetering van haar PR. Volgende afspraak voor haar wordt het Open Belgisch Studentenkampioenschap (1 mei, Oordegem) waar ze deel uitmaakt van de Belgische selectie op de 4x400m.

Op de 100m zagen we een sterke seizoensopener van Victor Hofmans, die zijn PR aanscherpte naar 11”03 en daarmee zijn eerste titel binnenhaalde. Op de 200m (22”56) moest hij bij een felle tegenwind nipt de duimen leggen voor clubmakker Dylan Calluy (22”52), die zich morgen nog aan een 400m waagt. Ine Hugaerts had deze week nog zwaar doorgetraind, maar hoopte toch op een chrono onder de 58 seconden op de 400m. Zij slaagde in haar opzet en liep onbedreigd naar winst in 57”46. Ook clubgenote Jolien Leemans liet de concurrentie ver achter zich, maar dan in het verspringen (5m78). In het hoogspringen wipte Wim Marynissen (AVKA) naar 2m02 en wist daarmee als enige de 2m te klaren.

De uitslag van de eerste dag van het PK Antwerpen vindt u hier.

Kim Lommaert

PK Oost-Vlaanderen – Jan Van Den Broeck begint seizoen met provinciale titel

Jan Van Den Broeck - Foto: Ruben Van Den Berghe
Jan Van Den Broeck – Foto: Ruben Van Den Berghe

Op de provinciale kampioenschappen in Lebbeke werd er vandaag gestreden tegen de weersomstandigheden. Maar na het passeren van een zware regenbui leek alles weer in zijn plooien te vallen. Heel veel deelnemers op de 800m bij de mannen, waar Jan Van den Broeck het thuispubliek van LAT liet juichen na een tactische 1’54”81. Gieljan Baete  veroverde in het zog van Jan het zilver, Pieter De Maersschalck werd 3de. Hanne Maudens won de 100mh in 15″27 bij de junioren en moest Kato Van Den Brulle voorlaten in het speerwerpen met 39m65 tegenover 42m62. Ook 400m-specialist Julian Cobbaert bracht het er meer dan behoorlijk van af. De scholier van VITA snelde op de halve baanronde naar 22″44. Yestin Scheldeman werd enigszins verrassend provinciaal kampioen op de 100m spurt in 11″08, op de 200m was Gerben Van De Voorde met 22″24 de sterkste. Het PK in Lebbeke werd tevens ook nog ontsierd door een valpartij. Dat leverde wat vertraging op aangezien de organisatie moest wachten op de ambulance om de atleet in kwestie veilig weg te brengen.

De volledige uitslagen vindt u hier.

Gerben De Backer