Komende zondag staat met de 14de Stessens 1 mei meeting een klassieker op de planning. Naar goede gewoonte vormt Herentals het decor voor de eerste wedstrijd van hoog niveau op eigen bodem. Een week na de provinciale kampioenschappen maken onder meer Pieter-Jan Hannes, Matthias Quintelier, Vanessa Sterckendries en Helena Ponette hun opwachting. 

Het zomerseizoen werd vorig weekend feestelijk op gang geschoten met de provinciale kampioenschappen. Op de eerste Flanders Cup is het nog even wachten, maar zondag mogen de Belgische atleten zich alvast verwarmen aan de 14de Stessens 1 mei meeting in Herentals. Die meeting maakt deel uit van het Athletics Classic-circuit. Wie Herentals zegt, denkt ook meteen aan de traditionele 3.000m. Pieter-Jan Hannes stapte in oktober over naar ACHL en verdedigt dus voor de eerste keer sinds die overstap zijn clubkleuren op eigen piste. Hannes neemt het in een interessante 3.000m op tegen een aantal Belgische youngsters met Tim Van de VeldeLouis Vandermessen en Noah Konteh. De Fransman Simon Denissel kan het Belgische feestje mogelijk verpesten.

Al lijkt dé absolute topfavoriet een Luxemburger met een Belgische randje te gaan worden. Ruben Querinjean, dé man van de korte cross afgelopen winter, verschijnt namelijk aan de start. Querinjean werkte in de aanloop naar het zomerseizoen een hoogtestage af in de Verenigde Staten en zal zich meteen willen bewijzen. Ook bij vrouwen verschijnt een thuisloopster aan de start. Sofie Van Accom maakte in het verleden al vaker het mooie weer op eigen bodem. De grootste concurrente van Van Accom wordt de 16 jaar jongere Charlotte Penneman, die vorig jaar verbaasde door als scholiere een finaleplaats te halen op het EK voor junioren.

Laureys op zoek naar BR

Zoë Laureys – Foto: Quinten Lafort

Nog zo’n klassieke afstand in Herentals is de 300m. Helena Ponette maakte het afgelopen jaar een grote sprong voorwaarts. De atlete van HCO werd beloond met een ticket naar het WK indoor op de 4x400m en kijkt recht in de ogen van Zoë Laureys. De scholiere van DUFF verzekerde zich vorig weekend al van het EK voor scholieren. Laureys maakt jacht op het BR dat sinds 2019 op naam staat van Liefde Schoemaker (38″00). Bij de mannen nemen trainingsmakkers Adrien Devriendt en Dylan Owusu het op tegen Maarten Heylen.

Stijn Baeten kende een vlotte start van het winterseizoen, maar sukkelde in het begin van het nieuwe jaar met een blessure. De atleet van DCLA maakt zondag zijn terugkeer op de 800m. Philip Cortvriendt en Maxime Delvoie moeten Baeten het vuur aan de schenen leggen. Nadège Dom Modi is de favoriete bij de vrouwen op papier. Al moet de atlete van CABW wel afrekenen met Jenna Wyns en Hanne Van Loock.

Komt Sterckendries in buurt van BR?

Vanessa Sterckendries is één van de grote namen in de kampnummers. De Belgische recordhoudster in het hamerslingeren kwam in 2022 al drie keer in actie. Toch wordt Herentals haar eerste wedstrijd op Belgische bodem. Kan de atlete van OEH in de buurt van haar BR van 69m91 komen? Matthias Quintelier zette afgelopen winter een BR in het kogelstoten op zijn naam. De vraag rijst of de man van LYRA kan flirten met de grens van 19 meter in openlucht. Het BR met de kogel van 7,26 kilogram bedraagt 19m34 en staat al sinds 1976 op naam van Georges Schroeder.

Bij de vrouwen wordt het kogelstoten vooral een duel tussen de Belgische kampioene in openlucht, Elena Defrère en de Belgische kampioene in zaal, Jolien Boumkwo. Boumkwo stootte haar kogel begin dit jaar al voorbij 16 meter, iets wat Defrère bij de senioren nog nooit is gelukt. Ook in het discuswerpen is er sprake van een interessant duel. Babette Vandeput is de regerende Belgische kampioene. Katelijne Lyssens is tweevoudig nationaal kampioene. Het verschil tussen de  persoonlijke records van beide dames bedraagt welgeteld zes centimeter. In het hoogspringen moet lokale favoriet Jef Vermeiren heer en meester zijn.

Vanessa Sterckendries – Foto: Erik Van Leeuwen