Usain Bolt is na een minder jaar terug klaar om erg hard te lopen deze zomer. Dat wou zijn coach Glenn Mills nog eens in de verf zetten door te verklaren dat Bolt van Justin Gatlin, die nochtans onverslaanbaar was in 2014, geen schrik moet hebben. Beide heren zijn hun zomerseizoen al gestart en kijken ernaar uit om te schitteren op het WK in Peking in augustus.

Bolt’s coach is niet te zeer onder de indruk van de prestaties van Gatlin vorig jaar.”We nemen alle deelnemers serieus, maar de waarheid is dat Usain op zijn best zich niet al te veel zorgen moet maken.” Dat laatste bleek in het verleden inderdaad altijd het geval, dus is het alleen nog even afwachten of Bolt effectief op zijn beste niveau terugkeert. Bolt, die een kleine maand geleden zijn seizoen al opende met een 400m in 46.37, wil vooral driemaal goud op het WK in Peking. Maar hij wil ook opnieuw met zijn allerbeste chrono’s uitpakken. Daarvoor loopt de weg langs de gelegenheidsrace op Copa Cabana in Rio om vervolgens de Diamond Leagues van New York, Parijs en Lausanne af te werken. Ook de Jamaicaanse trials zijn een optie, maar Bolt is al geplaatst voor Peking.

Ook Gatlin wil goud in Peking

De sterke man van vorig seizoen, de Amerikaan Justin Gatlin, wil de lijn doortrekken naar 2015. “Vorig jaar won ik alles. Dit jaar wil ik wedstrijden verliezen, maar ik wil winnen als het ertoe doet. En dat is op het WK in Peking.” Hij begon zijn seizoen afgelopen weekend met een 4×100, en die afstand wil hij ook gaan lopen op het WK aflossingen op de Bahama’s. “We hebben de kracht om Jamaïca te kloppen.”

Foto: Augustas Didzgalvis
Foto: Augustas Didzgalvis

Daarna trekt hij via de Diamond Leagues van Doha en Shanghai stilaan richting WK. Voorlopig staat de eerste confrontatie tussen Bolt en Gatlin dus pas op het WK in Peking gepland, dat zal ongetwijfeld vuurwerk geven.