David Rudisha is gisteren zijn seizoen gestart met een overwinning op de 800m in Sydney. De Olympische kampioen snelde richting een sterke tijd van 1″45″01 (WL) en bleef de tegenstand daarmee ruim vooraf.

David Rudisha kon wederom beroep doen op zijn tempomaker Sammy Tangui die de eerste ronde afsnelde in 51 seconden. De Australiër Alex Rowe wou voor eigen publiek uitpakken en haakte zijn wagonnetje meteen aan. Op 300m van het einde nam Rudisha de rol van Tangui over en drukte hij nog eens goed het gaspedaal in. Rowe, die met het nationaal record in zijn hoofd zat na de snelle 1’45″38 van vijf weken terug, kwam er niet meer aan te pas. Rudisha liet de klok stoppen na 1’45″01, het was Rowe die het nog moeilijk kreeg om zijn tweede plaats te bestendigen. Hij wist nog net de Nieuw-Zeelander Brad Mathas (1’47″39)  af te houden in een tegenvallende 1’47″38. Rudisha was tevreden met zijn geleverde prestatie. “Door mijn blessures moet ik zeker tevreden zijn met wat ik hier presteer”, reageert hij op de site van de IAAF. “Het doel voor dit jaar is simpel: terug tot de wereldtop behoren op de 800m.” Rudisha werkt volgende zaterdag zijn tweede wedstrijd van het seizoen af in Melbourne, waar ook Alex Rowe opnieuw present tekent.

Sally Pearson - Foto: Tomas Sisk
Sally Pearson – Foto: Tomas Sisk

Nog in Sydney  kwam ook Sally Pearson in actie. De Olympische kampioene op de 100m horden moest in eigen land verrassend genoeg wel twee atletes voor zich dulden op de 200m.  Het waren Ella Nelson (23″24) en Melissa Breen (23″39) die sneller liepen dan Sally Pearson, die na 23″44 over de meet liep. Ondanks dat ze zich niet toelegt op die halve baanronde, gebeurt het nog altijd zelden dat ze een wedstrijd in haar thuisland verliest. “Ik weet zelf ook niet hoe het kwam”, reageerde Pearson achteraf.