Het Icahn Stadium op Randall’s Island in New York was vandaag het decor voor de jaarlijkse Diamond League-meeting. De organisatie in New York kon uitpakken met grote namen als Usain Bolt en David Rudisha op de deelnemerslijst. Ook het nieuwe fenomeen in het hinkstapspringen, de Cubaan Pedro Pablo Richardo, tekende present. Een felle wind gooide echter roet in het eten van vele prestaties, toch lieten enkele atleten heel sterke prestaties neerzetten. Deze zetten wij voor u op een rijtje.

In het polsstokspringen bij de vrouwen gingen twee atletes over 4m80. De Braziliaanse Fabiana Murer had echter op 4m54 maar één poging nodig, waardoor de winst voor haar was. De Griekse Nikoléta Kryiakopoulou was met haar tweede plaats echer uitzinnig van vreugde aangezien ze haar eigen nationale record met 7 centimeter aan wist te scherpen. In het hoogspringen kregen we een gelijkaardig scenario met de Spaanse Ruth Beitia en Kroatische Blanka Vlasic. Beitia had één poging minder nodig op 1m97 en dat was goed voor winst. Beide dames tilden daarmee het meetingrecord 3 centimeter hoger.

De Zuid-Afrikaan Wayde Van Niekerk liet van zich spreken op de 400m. Hij liep in een wedstrijd die geen deel uitmaakte van de Diamond Race naar een nieuw nationaal record van 44″28, wat meteen ook goed is voor de tweede beste prestatie van dit jaar na Kirani James met 43″95. Pedro Pablo Richardo hoopte op goede omstandigheden om opnieuw over de 18m gaan in het hinkstapspringen, maar de Cubaan werd helaas niet op zijn wenken bediend. De felle tegenwind speelde hem parten en hij gaf er na 2 pogingen de brui aan, hij won wel nog met 17m56, waarmee hij 52 centimeter onder zijn eigen beste wereldjaarprestatie bleef.

David Rudisha - Foto: André Zehetbauer
David Rudisha – Foto: André Zehetbauer

David Rudisha maakte zijn comeback nadat hij eind mei op de Golden Spike meeting in Ostrava een lichte blessure opliep aan zijn hamstring tijdens een ongewone 600m. De Keniaan toonde vandaag zijn snelle benen door de 800m naar zijn hand te zetten in 1’43″58, waarmee hij net boven de beste wereldjaarprestatie van Mohammed Aman bleef. In zijn spoor volgden de Amerikaan Boris Brenian en de Fransman Pierre-Ambroise Bosse in respectievelijk 1’43″84 en 1’43″88.

De Amerikaanse Francena Mccorory zorgde op de 400m wel voor een beste wereldjaarprestatie. Met 49″86 dook ze onder de 49″95 van Sanya Richards-Ross, die Ross liep begin mei in het Jamaicaanse Kingston. De tijd van Mccorory was tevens goed voor een meetingrecord. Nog een Amerikaanse, Tori Bowie, liep ondanks een heel felle tegenwind van 2.8m/s naar een sterke 22″23 op de 200m.

Het was echter uitkijken naar het laatste nummer van de meeting, namelijk de 200m met niemand minder dan Usain Bolt aan de start. Bolt had tijdens de opwarming al door dat de wind erg hard in zijn nadeel zou blazen, het kon zijn enthousiasme voor de start echter niet temperen. Hij liet het New Yorkse publiek genieten van zijn Jamaicaanse moves. Tijdens zijn 200m moest hij echter hard zwoegen om zijn Anguillaans trainingsmaatje Zharnel Hughes af te houden. Bolt finishte uiteindelijk in 20″29. Hughes bolde amper 4 honderdsten later over de finish. Er is dus duidelijk nog werk aan de winkel voor Bolt, ondanks dat vandaag geen echte waardemeter bleek door de wind, die nog harder in het nadeel blies dan bij de vrouwen op de 200m. Gisteren liet Bolt weten tijdens de persconferentie naar aanleiding van deze Diamond League dat hij niet op het niveau zit dat hij zelf al gehoopt had, maar dat hij nog enkele weken in het verschiet heeft om zijn werkpunten bij te schaven. De racevideo van de 200m, met Usain Bolt, kan u hieronder bekijken.

De volledige uitslag van de Diamond League van New York kan u hier raadplegen.