David Rudisha zag 2013 door in knieblessure in rook opgaan. In 2014 maakte de rijzige Keniaan zijn heroptreden. Voorlopig zonder écht te imponneren, al schreef de wereldrecordhouder op de 800m wel op knappe wijze de 600m op de Diamond League in Birmingham op zijn naam. Met 1’13″71 werd hij meteen vierde aller tijden op die – weliswaar zelden gelopen – afstand.

Dat Rudisha ook in 2014 nog niet top bleek, kwam vooral doordat hij pas vanaf maart voluit kon trainen. Dat hij op de Commonwealth Games in juli het onderspit moest delven van Nijel Amos uit Botswana, was dan ook niet verwonderlijk. “Ik heb nog wat tijd nodig om terug mijn niveau te halen”, verklaarde Rudisha. “Het wereldrecord nogmaals aanscherpen, wordt sowieso een hele klus, want alles moet dan kloppen. Dan kun je een voorbereiding zoals het afgelopen anderhalf jaar niet permitteren. Daarom wil ik het zomerseizoen van 2015 ook extra vroeg beginnen. Ik begin mijn outdoorseizoen normaal met enkele 400 en 800 meters in Australië.”

Afgelopen weekend, in Birmingham, hoopte Rudisha eigenlijk het wereldrecord op de 600m aan te vallen, maar dat mislukte. De besttijd aller tijden op de 600m dateert al van 1986. In dat jaar liep de Amerikaan Johnny Gray naar 1’12″81.