Rond David Rudisha waren eerder dit seizoen wat twijfels. De rijzige Keniaan zou, in aanloop naar de Spelen, zijn conditie maar niet terugvinden en hij werd bovendien al geklopt dit jaar. Al die twijfels veegde Rudisha deze middag echter van tafel op de Diamond League meeting in Birmingham. Hij won er de 600m in een tweede beste tijd ooit.

Rudisha nam als topfavoriet meteen het initiatief en opende – ondanks de tegenwind – hard in de eerste 200m. Hij kon zijn stevige tempo volhouden tot het einde en won in 1’13″10, amper 29 honderdsten boven het wereldrecord. Dat record op de (minder courant gelopen) 600m staat al sinds 1986 op naam van de Amerikaan Johnny Gray (1’12″81).

Ook de Fransman Pierre-Ambroise Bosse was indrukwekkend in Birmingham. Hij maakte het Rudisha bijna nog moeilijk in de laatste meters en finishte als tweede in een nieuw Europees record (1’13″21).

Het Belgisch record staat overigens op naam van Joeri Jansen (1’15″35), gelopen in 2002. Iemand kandidaat om een poging te wagen?

Herbekijk de race hierboven. Bekijk de uitslagen hier.