In het Provinciaal domein Puyenbroeck werd er vandaag gestreden voor de Belgische titels in het veldlopen. Bij de senioren dames was Louise Carton, aangesloten bij ACME en slechts 20 jaar, de grote topfavoriete. Alleen pech onderweg kon haar nog van de eindoverwinning in het  Crosscup klassement houden. Daarmee zou er een punt gezet worden achter de reeks eindoverwinningen van Veerle Dejaeghere. Voor het podium was het uitkijken naar snelle vrouwen als Sofie Van Accom en Imana Truyers.

Al snel werd duidelijk dat er niets te beginnen valt tegen de machtsontplooiing van rijzige atlete Louise Carton. Op het snelle parcours in Wachtebeke nam ze in no-time afstand van Dejaeghere en co. Even bleef Dejaeghere op een aantal seconden hangen, maar ook zij moest haar meerdere erkennen in Louise Carton.

Voor de derde plaats was het strijden tot een paar ronden van het einde. Een groepje met onder meer Veerle Van Linden en Sofie Van Accom bleef gezamenlijk het tempo bepalen van de achtervolgende groep op Dejaeghere. Imana Truyers moest een gaatje laten en dat was het teken voor Veerle Van Linden om een versnelling in te zetten. Alleen de Britse Barnes kon volgen, maar zij telt dus niet mee voor het Belgisch podium.

Daarmee krijgen we dus dezelfde drie dames op het podium, hetzij in een andere volgorde. Met Louise Carton (ACME) op één, Veerle Dejaeghere (AVR) op twee en Veerle Van Linden (ASVO) op drie mag de amper 20-jarige Carton zich voor het eerst een jaar lang Belgisch veldloopkampioen noemen. Ook het eindklassement staat nu voor het eerst op haar palmares.

De uitslagen vindt u op deze link.