Regerend olympisch 800m-kampioen David Rudisha onderging vandaag een operatie aan de linkerenkel. De 31-jarige Keniaanse wereldrecordhouder brak die enkel vorige week op onfortuinlijke wijze tijdens een wandeling en staat een lange revalidatie te wachten. Toch blijft de snelste man ooit op de dubbele baanronde hoopvol, ondanks de vele tegenslagen die hij de afgelopen jaren te verwerken kreeg.

Het ging van kwaad naar erger met de Keniaanse superster David Rudisha na zijn tweede olympische titel in 2016. Eerst was er de echtscheiding, gevolgd door fysieke problemen, waardoor hij zijn wereldtitel in 2017 niet verdedigde. Persoonlijke problemen bleven de atleet achtervolgen. Rudisha zocht zijn toevlucht in alcohol en kende een depressie. Na twee moeilijke jaren leek hij in 2019 op weg naar een stap in de goede richting, tot hij zijn vader verloor en wonder boven wonder slechts lichte verwondingen opliep na een verkeersongeval. Het WK in Doha behoorde niet langer tot de mogelijkheden, maar de Olympische Spelen in Tokio stonden wel nog op de planning.

Het uitstel van die Spelen was een goede zaak voor de Keniaan, wiens WR op de Spelen van Londen eind vorig jaar nog tot dé prestatie van het decennium werd gekroond. Vorige week brak Rudisha echter op ongelukkige wijze zijn enkel, waarvoor hij vandaag onder het mes ging. Naar alle waarschijnlijkheid kan hij binnen een drietal maanden opnieuw beginnen opbouwen. “De Spelen in Tokio zijn iets waar ik al jaren over denk, ook na de tegenslagen van de afgelopen jaren. Ik geloof dat ik nog steeds kans maak en zal mijn uiterste best doen om er te staan volgend jaar”, vertelt hij aan World Athletics.

https://www.instagram.com/p/B6dSJ4PBx7m/