De Russische Yulia Zaripova is door haar nationale anti-dopingfederatie voor 2,5 jaar geschorst. De olympische 3000m steeplekampioene kan echter alsnog deelnemen aan de Spelen in Rio. Voor haar landgenote Tatyana Chernova geldt hetzelfde.

Yulia Zaripova - Foto: Erik Van Leeuwen
Yulia Zaripova – Foto: Erik Van Leeuwen

De 28-jarige Zaripova won in 2012 nog goud op de Spelen in Londen op de 3000m steeple in een nieuw persoonlijk record. Een jaar later zou ze het WK in eigen land missen met blessurelast. Rond diezelfde periode werden er verdachte waarden in haar biologisch bloedpaspoort opgemerkt. Op basis van die bevindingen krijgt Zaripova nu een schorsing van 2,5 jaar opgelegd.

Ook de Russische zevenkampster Tatyana Chernova kreeg vandaag een schorsing om de oren. De 27-jarige won brons op de twee voorbije Spelen, maar moet nu voor twee jaar langs de kant nadat anabole steroïden in haar urine werden gevonden.

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Terugwerkende kracht

Voor beide atletes geldt echter dat de schorsing met terugwerkende kracht ingaat, zodat hun termijn al in juli 2013 begint te lopen. Beide Russische dames zouden dus alsnog kunnen deelnemen aan de Spelen in Rio in 2016.

Sinds 2009 zijn niet minder dan 24 van 38 dopingschorsingen op basis van het bloedpaspoort Russisch. Vorige week nog liet de IAAF weten dat ze zich ook op het hoogste niveau zorgen maken over de Russische atletiek.