Rita Jeptoo op de marathon van Boston in 2007 - Foto: Wikimedia Commons
Rita Jeptoo op de marathon van Boston in 2007 – Foto: Wikimedia Commons

De Keniaanse Rita Jeptoo is voor twee jaar geschorst. De marathonkampioene werd betrapt in september op het gebruik van epo. De schorsing kwam er nadat ook een B-staal positief bleek.

De inmiddels 33-jarige Jeptoo won tot driemaal toe de marathon van Boston en zegevierde ook tweemaal in Chicago. In september 2014, bij een dopingcontrole buiten competitie, liep ze echter tegen de lamp. Door de schorsing van twee jaar mist Jeptoo meteen ook de Spelen in Rio in 2016.

Zowel de marathon van Boston als Chicago behoren tot de World Marathon Majors. Jeptoo werd dan ook eindlaureate in dit circuit, maar de ceremonie werd uitgesteld door het nieuws over de positieve test. Een diskwalificatie lijkt het logische gevolg, waardoor haar landgenote Edna Kiplagat met de titel én de riante prijzenpot kan gaan lopen.

Tweevoudig wereldkampioene Edna Kiplagat reageerde al betreft de schorsing. “Dit is een slechte zaak voor de Keniaanse atletiek”, zei ze. “Ik hoop dat de schorsing andere atleten tegenhoudt om dezelfde fouten te begaan.”