Ben Bloom, de atletiekjournalist van de Britse krant The Telegraph, bracht in navolging van Sebastian Coe zijn manifest ook een plan uit om atletiek aan populariteit te laten winnen. Zijn manifest is verdeeld in vijf puntjes waaraan gewerkt moet worden gaande van het trekken van meer publiek tot de bestrijding van doping. Verder heeft hij het ook over wat volgens hem het atletiekmoment van 2015 moet worden, namelijk de finale van de 100m op het wereldkampioenschap in Peking.

Bloom begint met het publiek. Hij haalt als voorbeeld de indrukwekkende belangstelling voor de atletiek op de Commonwealth Games in Glasgow van vorig jaar aan. Op de andere grote kampioenschappen de afgelopen jaren, hij refereert naar het EK in Zürich en het WK in Moskou, waren het aantal toeschouwers zeer schaars. Te wijten aan de te hoge prijzen en een zwakke samenwerking met lokale verenigingen. De prijzen moeten omlaag en voor grote groepen zoals scholen of atletiekclubs moeten er fikse kortingen op tickets mogelijk zijn. Atletiek kan natuurlijk niet overal dezelfde populariteit genieten als in het Verenigd Koninkrijk, net daarom moet er meer gedaan worden om meer toeschouwers te trekken zodat atletiek in andere landen meer aandacht krijgt.

Yohna Blake - Foto: Nick Webb
Yohan Blake – Foto: Nick Webb

In zijn tweede punt hekelt Bloom het trio Blake-Bolt-Gatlin. De Diamond League staat bijna altijd garant voor duels tussen wereldtoppers, maar op de 100m en 200m lukt dit nooit. De sprintkoningen lijken elkaar te ontwijken. Bloom vindt dat ze een voorbeeld moeten nemen aan de hoogspringduels van 2014, waar Barshim, Bondarenko en Ukhov elkaar naar bijna ongekende hoogten stuwden.

In zijn volgende punt heeft hij het over het gebrek aan aandacht voor de kampnummers. De BBC zendt veel wedstrijden uit, maar de focus blijft op de loopnummers liggen, terwijl de kampnummers zeker evenveel aandacht moeten krijgen. Het steeds voortrekken van loopnummers krijgt de nodige commentaar, vaak op de sociale media, maar niemand doet er iets mee. Bovendien zijn de twee beste atleten van 2014, Renaud Lavillenie en Valerie Adams, kampers dus waarom kent bijna niemand buiten de atletiekwereld hen dan?

Het vierde punt wijdt Bloom aan de bestrijding van doping. Hier moet meer geld in gepompt worden, zeker na de onthullingen van schandalen in landen zoals Rusland, Kenia, Jamaica en Turkije. Elk land zou zo goed mogelijk dezelfde regels moeten volgen. De straffen mogen van hem nog een pak zwaarder woorden voor zondaars. Volgens Bloom is er geen enkele mens op aarde die niet wilt dat dit gebeurt.

In zijn vijfde en laatste punt gaat alle aandacht naar een koe. Namelijk Cooly, u herinnert hem misschien nog, de vrolijke koe op het Europees Kampioenschap in Zürich die één van de sterren van dat EK was. Cooly danste, grapte en bracht, ondanks het vaak barre weer en de lage opkomst, sfeer in het Letzigrund stadion. Als Cooly hierin slaagt dan moet men hem de kans geven op de Diamond League meetings om op die manier meer jonge mensen en families naar de atletiek te loodsen.

Naast zijn manifest heeft Bloom het alvast over zijn moment van het komende atletiekjaar: de finale van de 100m op het WK in Peking. Voor Bloom is het simpel, een wedstrijd tussen de held en de slechterik. De held wordt vertolkt door Usain Bolt, de Jamaicaan die voor de atletiek al zoveel betekende dat hij een levende legende geworden is, de slechterik door Justin Gatlin, tweemaal betrapt op het gebruik van verboden middelen en hiervoor berouw weigert te tonen. Ze kwamen elkaar al meermaals tegen op grote kampioenschappen. Zowel op de Olympische Spelen van Londen in 2012 als op het WK in Moskou één jaar later was het de Jamaicaan die aan het langste eind trok.

Justin Gatlin, de boosdoener volgens Bloom - Foto: Augustas Didzgalvis
Justin Gatlin, de boosdoener volgens Bloom – Foto: Augustas Didzgalvis

Vorig seizoen echter was het Gatlin die door het seizoen raasde. Hij verbeterde zowel zijn persoonlijk record op de 100m als op de 200m, terwijl Bolt slechts een paar keer aantrad en dat meestal op evenementen waar geen andere sterren naast hem stonden. 2014 was ontegensprekelijk het seizoen van Gatlin, maar neemt Bolt zijn kroon in Peking terug of moet hij definitief troonsafstand doen? Bloom vraagt zich ook af als Gatlin wereldkampioen wordt of hij dan de minst populaire wereldkampioen ooit op de 100m wordt.

Het volledige manifest van Bloom (in het Engels) kan u hier vinden.