De 33-jarige Keniaanse marathonloopster Rita Jeptoo werd op 25 september op een controle buiten competitie betrapt op het gebruik van EPO. De Keniaanse atletiekfederatie maakte dit op 1 november bekend. Jeptoo schreeuwde haar onschuld uit en vroeg meteen om een tegenexpertise. Die tegenexpertise blijkt nu ook positief te zijn. In januari zal de Keniaanse federatie over een strafmaat beslissen.

Jeptoo won de afgelopen twee edities van zowel de marathon van Boston, als die van Chicago. Beide marathons behoren tot de World Marathon Majors. Jeptoo werd dan ook eindlaureate in dit circuit, maar de ceremonie werd uitgesteld door het nieuws over de positieve test. Een diskwalificatie lijkt het logische gevolg, waardoor haar landgenote Edna Kiplagat met de titel én de riante prijzenpot kan gaan lopen.

Het uitgebreide artikel over het positieve A-staal vindt u hier terug.