De Keniaanse marathonloopster Rita Jeptoo is, tijdens een controle buiten competitie, betrapt op het gebruik van verboden middelen. Jeptoo is de winnares van de afgelopen twee edities van de marathon van Bosten én die van Chicago. De Keniaanse reageerde verbijsterd op haar positieve test en omschrijft deze als “leugens”.

Het was de Keniaanse Atletiekbond die het nieuws bekendmaakte nadat de Internationale atletiekfederatie (IAAF) hen had meegedeeld over de positieve test. Het A-staal van een controle buiten competitie op 25 september bevatte verboden substanties. De Keniaanse Atletiekbond en Jeptoo zullen nu rond de tafel gaan zitten om te bepalen of er een analyse van het B-staal komt. Jeptoo zelf ontkent alles en de bond wil haar ook niet meteen veroordelen.

Door de positieve test van Jeptoo werd de prijsuitreiking van de World Marathon Majors (WMM) uitgesteld. De WMM organiseert de marathons in Tokio, Boston, Londen, Berlijn, Chicago en New York.  Jeptoo leek topfavoriete voor de award bij de vrouwen én bijgevolg de ook riante prijzenpot. “Maar gezien de omstandigheden is het beter om de ceremonie uit te stellen”, laat de organisatie weten.

Rita Jeptoo hier aan het werk op de marathon van Boston in 2013 - Foto: Wikmedia Commons
Rita Jeptoo hier aan het werk op de marathon van Boston in 2013 – Foto: Wikmedia Commons

Jeptoo is zo de eerste grote Keniaanse atlete die effectief betrapt wordt. Enkele weken geleden reageerde Luc Krotwaar cynisch over het nieuwe wereldrecord van de Keniaan Kimetto in Berlijn. Krotwaar insinueerde dat er ondanks het stijgende aantal controles tijdens en buiten competitie, nog altijd te laks wordt omgegaan met de controles in Kenia en andere Oost-Afrikaanse landen. Vooral omdat EPO, waarop Jeptoo hoogstwaarschijnlijk betrapt is, binnen anderhalf uur in een laboratorium moet zijn. Anders is het verboden middel niet meer opspoorbaar. Krotwaar beweerde dat 90% van alle Keniaanse atleten zich doperen. Hierop kwamen vele (uiteenlopende) reacties.

Jos Hermens reageerde net voor zijn vertrek naar New York, voor de marathon van New York die morgen plaatsvindt, op de positieve test. Hij is van mening ‘dat er duidelijk  iets gaande is in Kenia, daar moeten we onze ogen niet voor sluiten. Het is van horen zeggen, maar het lijkt er op dat er een arts of apotheker is die atleten individueel benaderd. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat zo’n man de autoriteiten jarenlang te slim af is.’ Hermens reageerde ook op de ‘cijfers’ die Krotwaar had laten vallen na de marathon van Berlijn. Volgens Hermens is het absurd dat 90% van de Keniaanse atleten zich zou doperen. Volgens hem gaat het om een kleine groep atleten. Daarom is het belangrijk om nu resultaten te boeken om te voorkomen dat atletiek in hetzelfde daglicht komt te staan als het wielrennen. ‘Er wordt nu flink op gejaagd. Dit is een eerste succes en het is goed dat dit nu gebeurt. Het is pijnlijk voor onze sport, maar er moet schoon schip gemaakt worden.’