Nataliya Lupu heeft positief getest op het gebruik van het verboden middel Methylhexaneamine. De Europese indoorkampioene, die al eens tweede werd op een WK indoor, krijgt een schorsing van 9 maanden.

Nataliya Lupu - Foto: Ludovic Péron
Nataliya Lupu – Foto: Ludovic Péron

De Oekraïense 800m-loopster liep op 7 maart 2014, op het WK indoor in Sopot, tegen de dopinglamp. Daar kon ze uiteindelijk nog vijfde eindigen na het jaar voordien zich gekroond te hebben tot Europees indoorkampioene. Indoor bleek wel haar ding, want ook in 2012 mocht ze een medaille van de dubbele baanronde mee naar huis nemen, toen zilver gekleurd. Outdoor verging het Lupu wat minder met een zevende plaats op het WK in Moskou en een uitschakeling in de halve finales op de Olympische Spelen in Londen. Het middel waar Nataliya Lupu positief op testte, namelijk Methylhexaneamine, verhoogt de alertheid, vermindert de vermoeidheid en zou ook fungeren als vetverbrander. De schorsing die ze krijgt bedraagt 9 maanden, waardoor ze op 21 januari 2015 normaal gezien haar wedstrijdspikes alweer kan aantrekken.

Vandaag raakte nog een dopinggeval bekend. De spurtster Semoy Hackett werd ook betrapt op doping. Ook zij testte positief op het gebruik van Methylhexaneamine en het was bovendien niet de eerste keer. In 2011 liep ze door gebruik van ditzelfde verboden middel al eens tegen de dopinglamp en kreeg ze een schorsing van 6 maanden. Nu wordt die schorsing opgetrokken en moet ze tot 30 april 2015 aan de kant blijven. Hackett presteerde de laatste jaren wat minder, maar ze verdiende vooral haar strepen met de aflossingsploeg met o.a. in 2011 een overwinning op de Centraal Amerikaanse en Caribische kampioenschappen.

Bovenstaande dopinggevallen raakten bekend nadat de IAAF de lijst van betrapte atleten update. Bekijk deze lijst na doorklikken hier.