Usain Bolt zou normaal vanavond zijn (uitgestelde) rentree maken op de piste in Ostrava, maar ook die comeback stelde de snelste man ter wereld uit. Wilfried Meert, organisator van de Memorial Van Damme, is maar weinig hoopvol over de nabije toekomst voor Bolt. “Ik zie hem dit jaar niet meer op topniveau lopen”, aldus Meert in het Nieuwsblad. “Het wordt allicht een sabbatjaar voor de Jamaicaan.”

Usain Bolt - Foto: Ruben Van den Berghe
Usain Bolt – Foto: Ruben Van den Berghe

Usain Bolt zou aanvankelijk starten op de Diamond League in Rome, afgelopen maand, maar een voetblessure weerhield hem van deelname. Ook de Gouden Spike in Ostrava (vanavond) en de Diamond League in Parijs (5 juli) laat Bolt links liggen. Wilfried Meert, organisator van de Memorial Van Damme, sprak onlangs nog met de omkadering van Bolt, in het kader van zijn komst naar de Memorial. Zijn trainer Glen Mills was duidelijk. “Ik kan het niet maken om hem niet topfit aan een topwedstrijd te laten deelnemen. Hij is een levende legende. Als hij vierde of zo wordt, is niemand gelukkig: de organisator niet, het publiek niet, hij niet”, volgens Mills.

Commonwealth Games niet zeker

“Ik zie het Bolt niet, als hij Parijs laat schieten, veertien dagen later in Monaco zonder deftige competitie in de benen tegen andere toppers opnemen”, klinkt Meert. “Ik zie hem dit jaar zelfs niet meer op topniveau lopen.” Dat is mogelijk slecht nieuws voor de Memorial Van Damme, traditioneel de afsluiter van het Diamond League-circuit én één van de meest geliefkoosde meetings van de Jamaicaan. Toch zou Bolt – onder druk van zijn eigen federatie – mogelijks moeten aandraven op de Commonwealth Games. Naar verluidt, dik tegen zijn eigen zin. “Het is dan ook plausibel dat Bolt daar enkel op de estafette zal lopen”, zegt Meert.

Sabbatjaar?

Komt het wel nog goed voor Bolt na dit jaar? “Dat in elk geval”, klinkt Meert overtuigd. “Volgens mij zit Bolt al met een sabbatjaar in zijn hoofd. 2015 en 2016 zijn voor hem veel belangrijker. Het WK in Peking wordt allicht zijn laatste, maar ook na de Spelen in Rio volgen waarschijnlijk geen grote tornooien meer voor Bolt.”