Exact 35 jaar geleden vond het Heizeldrama plaats. Bij die droevige gebeurtenis, tijdens de finale van de toenmalige Europacup 1, kwamen 39 mensen om het leven en vielen 400 gewonden. Door het Heizeldrama kwam de Memorial Van Damme van 1985 in het gevaar, maar de meeting kwam er toch. Nu staat er door de coronacrisis een vraagteken achter de Memorial. Voormalig meeting director Wilfried Meert hoopt dat er op 4 september een competitie kan plaatsvinden met 10.000 toeschouwers.

De organisatoren van de Memorial Van Damme zijn volop scenario’s aan het bestuderen om op 4 september een groots atletiekevenement op poten te zetten, mét respect voor de op dat moment geldende coronamaatregelen. Het roept herinneringen op aan 1985, het jaar waarin de Memorial in het gedrang kwam na het Heizeldrama en een tijdelijke sluiting van het stadion, bij Voormalig meeting director en huidig voorzitter van de wedstrijd Wilfried Meert. Meert nam toen contact op met het Koninklijk Paleis om de meeting alsnog in te richten. Over naar 2020 waar vanaf 1 augustus sportevenementen zonder, of met een erg beperkt publiek zouden kunnen plaatsvinden. Vanaf 1 september moeten grote evenementen opnieuw mogelijk zijn. Meert hoopt dat de Memorial er komt, dat vertelt hij aan Sporza.

Isaac Kimeli op de AG Memorial Van Damme van 2019 – Foto: Golazo

“We hopen in elk geval dat de Memorial er komt. Alle grote evenementen zijn verboden tot eind augustus, maar we hebben het geluk dat onze organisatie op 4 september volgt. We hebben al verkennende gesprekken gevoerd met de Veiligheidsraad en enkele ministers. Een vol stadion zoals de afgelopen jaren zal het niet worden, maar misschien is een beperkt aantal toeschouwers nog mogelijk. Ik teken voor een Memorial met 10.000 toeschouwers. Alles liever dan een leeg stadion, want zonder publiek zou het akelig overkomen”, vertelt Meert.

Daarnaast werkt hij ook aan plannen om het Koning Boudewijnstadion te renoveren. De plannen voor de ‘Golden Generation Arena’, waarbij een nationale voetbaltampel met piste behouden blijft, krijgen stilaan vorm. “Samen met de voetbalbond hebben we hard gewerkt om plannen voor een mooi, modern stadion te maken. De huidige infrastructuur is echt voorbijgestreefd. Hopelijk komt ook dat dossier nu in een stroomversnelling”, aldus de voorzitter van de Memorial bij Sporza.

Wilfried Meert (uiterst rechts) – Foto: Golazo