Terwijl onze Rode Duivels in Brazilië het beste van zichzelf gaven, verzamelde het kruim van de atletiek in het Tsjechische Ostrava. Geen Diamond League, maar jaarlijks wel goed voor enkele knappe wedstrijden van hoog niveau. Ook zonder de komst van Usain Bolt, hoopte men in Ostrava op maar liefst drie wereldrecords en misschien zat met de laatste komst van hoogspringer Bohdan Bondarenko er nog een verrassing in. Uiteindelijk werden het er geen.

Een eerste hoogtepunt van de avond moest er komen op de 20.000m bij de vrouwen. Een ongewone afstand, waar bij een recordaanval ook het werelduurrecord wel eens durft te sneuvelen. Topfavoriete Florence Kiplagat werd vooruitgeschoven als toekomstige recordhoudster, maar zij kwam niet aan. Met 1u08’32” haalde winnares Alice Kimutai uiteindelijk wel het logische wereldjaarbeste, maar het WR bleef met zo’n drie minuten overeind.

Dan moest het maar gebeuren op de 1000m bij de mannen. Wereldrecordhouder kampioen (uiteraard!) op de 800m Mohammed Aman werd daar gepiloteerd naar een recordtijd, maar die liet zich in de luren leggen. Het was de Turk Tanui Özbilen die het haalde in 2’15″08, een goede drie seconden boven het WR, maar hij valt wel maar net buiten de snelste 25 atleten allertijden. Aman werd anderhalve seconde later vierde.

De laatste hoop op een wereldrecord was gevestigd op de Ethiopische Genzebe Dibaba, drievoudig wereldrecordhoudster indoor afgelopen winter. Op de ongebruikelijke 2000m lukte het voor haar echter ook niet. Zij won echter wel en met haar 5’27″50 zette ze wel een derde tijd ooit en een nieuw Afrikaans record neer.

Bohdan Bondarenko was een late aanmelding in het hoogspringen bij de mannen. De Oekraïener sprong afgelopen week met 2m42 nog naar de tweede plaats op de aller tijdenranglijst, maar wist in Tsjechië niet hoger dan 2m33 te komen. Hij wipte slechts twee keer over de lat (op 2m26 en 2m33) en faalde driemaal jammerlijk (op 2m40).

Justin Gatlin moest het op de 100m doen zonder Usain Bolt. De Amerikaan klaarde dan maar solo de klus. Met 9″86 deed hij die taak voortreffelijk. Hij won vlot en deed overigens een honderdste van zijn eigen WL. Die chrono is overigens goed voor zijn tweede snelste tijd buiten een groot kampioenschap.

Andere WL waren er verder voor de Keniaan Caleb Ndiku op de 3000m (7’31″66) en – gisteren al – voor de hamerslingeraars Betty Heidler (78m00) en Krisztián Pars (81m57).

Goed nieuws voor onze noorderburen overigens. De genaturaliseerde Sifan Hassan doorbrak een eerste maal de magische 2′-grens op de 800m. Met 1’59″95 hield ze nog net 5 honderdsten over en werd ze vijfde. Ook haar landgenote Sanne Verstegen liep sterk en pakte de zevende plek in een tijd van 2’00″70. Beide Nederlandse atletes plaatsten zich zo voor het EK. De Zuid-Afrikaanse Caster Semenya stelde teleur. Ze finishte in 2’03″91 als laatste.

Er namen geen Belgen deel aan de Golden Spike.

Alle uitslagen uit Ostrava vindt u hier.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.