Volgende week vrijdag staat de 43ste AG Memorial Van Damme gepland. De organisatie kreeg vandaag te horen dat het zijn status als finale van de Diamond League vanaf volgend jaar verliest door het nieuwe concept van het regelmatigheidscircuit. Dat laat meeting director Cédric Van Branteghem niet aan zijn hart komen. Volgende week kan hij namelijk rekenen op de absolute wereldtop en 11 Belgen tijdens de finale van de Diamond League.

In wat voorlopig de laatste editie van de AG Memorial Van Damme als slotmanche van de Diamond League moet worden, staan maar liefst 16 Diamond League-finales gepland. In 11 onderdelen verschijnen Belgen aan de start dankzij wildcards. Nafi  Thiam is de enige landgenote die zich kwalificeerde voor een finale door haar winst in het verspringen in Birmingham, maar opteert toch voor het hoogspringen. Daarin gaat ze de strijd aan met Mariya Lasitskene.

De andere Belgische wildcards gaan normaal gezien naar Philip Milanov, Ismael Debjani, Renée Eykens, Hanne Maudens , Fanny Smets, Michael Obasuyi en Tim Van de Velde. Voor drie wildcards wordt de knoop pas doorgehakt na het BK AC van komend weekend. Op de 200 meter gaat het tussen de vice-Europese kampioen bij de beloften, Kobe Vleminckx en Robin Vanderbemden. Op de hoge horden zijn met Anne Zagré en Eline Berings nog twee dames in de running. Op de baanronde zal het BK AC uitsluitsel moeten geven over wie tegen onder meer Michael Norman in actie mag komen. Voorlopig is Dylan Borlée de snelste man van het seizoen, maar hij mag nog concurrentie verwachten van trainingsmakker Jonathan Sacoor en zijn broer Kevin. Jonathan Borlée komt niet meer in aanmerking, want hij loopt op het BK de 200 meter.

Jonathan Sacoor in omhelzing met Kevin Borlée op de Memorial van vorig jaar – Foto: Golazo

De Belgian Tornados die de finaleboot missen, hoeven zich echter geen zorgen te maken, aangezien er voor hen een extra baanronde voorzien wordt. Net zoals dat het geval is voor de Belgian Cheetahs, zowel met een vlakke 400m als met een 400m horden waarin Hanne Claes het opneemt tegen Europees beloftekampioene Paulien Couckuyt. Ook de 5000 meter bij de mannen krijgt een grote Belgische inbreng met Isaac Kimeli, Robin Hendrix en Soufiane Bouchikhi. Simon Debognies zal in deze race als haas van dienst fungeren.

Kogelstoters trekken naar De Brouckèreplein

Daags voor de AG Memorial Van Damme in het Koning Boudewijnstadon mogen de kogelstoters traditioneel de spits afbijten met een druk bijgewoonde topwedstrijd op één van de vele mooie Brusselse pleinen. Het vernieuwde De Brouckèreplein fungeert op donderdagavond 5 september als decors voor de Urban Diamond League-finale. De volledige wereldtop tekent present. Olympisch kampioen en wereldranglijstaanvoerder Ryan Crouser topt het deelnemersveld. De Amerikaan zal het vuur aan de schenen gelegd worden door onder meer zijn landgenoten Joe Kovacs en Darrell Hill, de Braziliaan Darlan Romani en de Nieuw-Zeelander Thomas Walsh, de regerende wereldkampioen en titelverdediger in de Diamond League.

Voormalig meetingdirector Wilfried Meert over ‘verliezen’ finale: “Voelt echt niet aan als een verlies”

Het verdwijnen van de Memorial als slotmanche van de Diamond League in 2020 zorgde voor wat commotie. Zowel huidige meeting director Cédric Van Branteghem als zijn voorganger Wilfried Meert waren er als de kippen bij om het positieve in het verhaal te zien. De Diamond League in Zürich zal namelijk volgend jaar voor een onmogelijke opdracht komen te staan om 28 manches te organiseren. Op financieel vlak krijgt de Memorial als niet-finale ook een pak minder verplichtingen, wat deuren opent naar een meeting waarin er nog meer Belgische toppers een hoofdrol kunnen vertolken, naast de wereldtop uiteraard. Een babbel met Meert kan u hieronder bekijken.

Hall of Fame

Dit jaar komen er ook weer drie nieuwe namen bij in de Hall of Fame van de Memorial. Met Willie Banks en Gail Devers komen er nu twee Amerikaanse atletieklegendes bij. Banks, de man die het ritmisch handgeklap introduceerde op het hoogste niveau, was van midden jaren ’80 tot midden jaren ’90 wereldrecordhouder in het hinkstapspringen. Devers werd in de jaren ’90 twee keer olympisch kampioene op de 100 meter. Beiden wisten ook op de Memorial te schitteren. Last but not least doet ook Sebastian Coe zijn intrede in de Hall of Fame. De Brit zorgde in 1981, op de mijl, voor het eerste wereldrecord ooit op de Memorial. Sinds 2015 is Lord Coe de voorzitter van de IAAF.

Datum 2020 al bekend

Net als dit jaar zal ook de AG Memorial Van Damme van 2020 op de eerste vrijdag van september plaatsvinden. Atletiekfans mogen nu al vrijdag 4 september 2020 in hun agenda noteren! Ook 2020 en in de jaren daarna zal de Memorial deel uitmaken van de IAAF Diamond League.

Bestel nu je tickets voor de AG Memorial Van Damme op vrijdag 6 september in het Koning Boudewijnstadion via www.agmemorialvandamme.be