Vlaams minister van Sport Ben Weyts was vandaag te gast in het radioprogramma ‘De ochtend’ op Radio 1. Weyts had het naast het plan dat op tafel ligt om trainingen de komende weken te hervatten ook over de AG Memorial Van Damme op 4 september. De minister hoopt, net zoals de organisatie, dat de wedstrijd kan plaatsvinden mét publiek, aangezien massale sportevenementen vanaf 1 september met publiek mogelijk moeten zijn volgens een advies vanuit de sportsector. Voormalig meeting director Wilfried Meert gelooft in een Europese editie van de Memorial.

Vlaams minister van Sport Ben Weyts had het in ‘De ochtend’ bij Radio 1 onder meer over het stelselmatig hervatten van groepstrainingen binnen verschillende sporten. Al lijkt de vraag vooral wanneer grote sportevenementen met publiek opnieuw van start kunnen gaan. “In ons advies vanuit de sportsector stellen we voorop dat het mogelijk moet zijn om vanaf 1 september opnieuw massale sportevenementen zoals de Memorial Van Damme te organiseren. We moeten echter wel een slag om de arm houden, aangezien virologen erg terughoudend zijn in verband met dat idee. Het is hun job om ons te beschermen en het is logisch dat er bezorgdheid wordt geuit. De komende weken zal ook duidelijk worden of er vanaf 1 augustus wedstrijden kunnen plaatsvinden met een gelimiteerd aantal deelnemers en toeschouwers”, aldus de minister, die zich hoopvol opstelt tegenover de AG Memorial Van Damme op 4 september.

Wilfried Meert: “Gaan richting een Europese editie”

Wilfried Meert (uiterst rechts) – Foto: Golazo

Net zoals de Vlaams minister van Sport bekijkt Wilfried Meert, de voormalige meeting director en huidige voorzitter van de AG Memorial Van Damme, de zaken positief. Samen met organisator Golazo hoopt hij op een editie met publiek. “Na eind augustus zijn nog geen evenementen afgelast, waardoor onze planning op 4 september een vorm van optimisme toelaat. Zoals het nu is, kan de Memorial plaatsvinden, alleen de manier waarop is nog een vraagteken. Ik vermoed dat we richting een Europese editie gaan, aangezien de deelname van Afrikaanse of Amerikaanse atleten een moeilijk verhaal wordt”, aldus Meert aan de nationale pers.

Zowel een editie met publiek, als met een beperkt aantal toeschouwers behoort tot de mogelijkheden. “We beschikken over 50.000 plaatsen, dus we kunnen normaal gezien gespreid 10.000 mensen ontvangen. We staan echter open voor een editie zonder publiek, indien dat nodig is. De VRT is bereid om onze meeting, onder welke vorm dan ook, in beeld te brengen. Naast de tv-kijker hopen we ook onze Belgische atleten een dienst te bewijzen. Ze snakken, zoals atleten wereldwijd, naar wedstrijden en voor namen als Nafi Thiam, Jonathan Sacoor en de broers Borlée is de Memorial altijd speciaal. Krijg je die namen samen op 4 september, dan is er al een optie om een mooi programma in elkaar te knutselen”.

Aangezien de Wanda Diamond League en het bijhorende klassement in 2020 voorlopig een groot vraagteken is, kan de organisatie mogelijk een beroep doen op de grootste Europese sterren in de atletiekwereld. In principe behoorde Karsten Warholm al tot één van de mogelijk deelnemers op de 400m horden, maar namen zoals Armand ‘Mondo’ Duplantis en Dina Asher-Smith moeten in zo’n scenario eveneens tot de mogelijkheden behoren. Ook meerkampers zoals Katarina Johnson-ThompsonKevin Mayer en Niklas Kaul kunnen een atletiekavond kruiden.