Shaunae Miller-Uibo heeft op de Golden Spike in Ostrava de beste prestatie aller tijden neergezet op de eerder ongebruikelijke 300m. De 25-jarige spurtbom uit de Bahama’s snelde in de Tsjechische stad naar 34″41, ruim beter dan de beste prestatie aller tijden van de Mexicaanse Ana Gabrilela Guevara. Mariya Lasistkene was in Ostrava goed voor 2m06. Vervolgens ging ze bijna over 2m10, wat een nieuw WR zou betekenen.

Shaunae-Miller Uibo had haar zinnen gezet op de 300m in Ostrava. De Golden Spike staat elk jaar opnieuw garant voor een razendsnelle 300m. Twee jaar geleden liep de Zuid-Afrikaan Wayde Van Niekerk nog naar de beste prestatie aller tijden met 30″81. Van een wereldrecord is op de afstand echter geen sprake, aangezien het om een afstand gaat waarbij wereldrecords niet erkend worden. De 34″41 van Miller-Uibo is echter wel een stevige chrono, zeker gezien het feit dat de voormalige beste prestatie op 35″30 stond. Haar seizoensopener op de 400m mocht er met 49″05 absoluut zijn. Marita Koch, die met 47″60 nog steeds het WR in handen heeft op de baanronde, was tijdens haar WR goed voor een doorkomst na 300m in 34″14. Koch kwam in de jaren 80 uit voor de beruchte DDR.

Lasitskene op een zucht van Kostadinova

Mariya Lasitskene is zoals gewoonlijk heer en meester in het hoogspringen. In Ostrava begon de atlete, die onder een neutrale vlag uitkomt, haar competitie op een voor haar bescheiden 1m85. Haar eerste foutpoging zou op 1m98 volgen. Vervolgens ging ze probleemloos over 2m00 en 2m03, waardoor ze haar eigen beste wereldjaarprestatie verbeterde. Daarna werd het nog zotter, aangezien Lasitskene in haar tweede poging over 2m06 ging. De jacht op het mythische WR (2m09) van de Bulgaarse Stefka Kostadinova was ingezet. Op 2m10 ging de hoogspringster er in haar eerste poging ei zo na over. Ook haar tank was na al die sprongen echter leeg. De tweede en derde poging waren tevergeefs. Onze landgenote Claire Orcel kon niet echt overtuigen met 1m85.

De Grasse back in business 

Andre De Grasse (uiterst links) tijdens de 100m-finale van de Olympische Spelen in Rio – Foto: Fernando Frazão

Op de Diamond League in Rabat zorgde de Canadees Andre De Grasse enigszins voor de verrassing door onder meer wereldkampioen Ramil Guliyev te snel af te zijn. In Ostrava liet de 25-jarige Canadees niks aan het toeval over in een rechtstreeks duel met niemand minder dan Christian Coleman. De Grasse toonde zich vooral na het uitkomen van de bocht de sterkste en kon met een sterk slotoffensief de Amerikaanse wereldrecordhouder op de 60m te grazen nemen. Met 19″91 is De Grasse duidelijke terug de oude na twee moeilijke jaren op de piste. Coleman, die voor het eerst in twee jaar opnieuw een halve baanronde voor zijn rekening nam, moest vrede nemen met 19″97.

Beste wereldjaaprestatie voor Kirt, meetingrecords voor Kendricks en Walsh

Magnus Kirt mag zich sinds vandaag (voorlopig) de beste speerwerper van 2019 noemen. De Est was in de tweede van zes pogingen in het speerwerpen ruimschoots de beste met 90m34. Met die worp doet hij duidelijk beter dan de 89m65 waarmee de Duitser Andreas Hofmann de rankings aanvoerde. Sam Kendricks is de afgelopen weken als een heuse metronoom aan het werk in het polsstokspringen. De Amerikaan ging in quasi elke wedstrijd al over 5m90 en stelde ook vandaag niet teleur met een evenaring van zijn seizoensbeste van 5m93. Tom Walsh was in het kogelstoten ruimschoots de beste met een worp van 22m37, eveneens goed voor een meetingrecord. Zijn naaste belager, de Pool Michael Haratyk,kwam tot 21m77.

Sam Kendricks – Foto: Tim Hipps

De Cubaanse springveer Juan Miguel Echevarria kon ondanks een tegenwind van -1.4m/s naar 8m34 springen. Echevarria lijkt stilaan klaar om opnieuw verspringbakken in de verlegenheid te brengen aangezien hij bij deze sprong niet eens de afstootbalk raakte. Amel Tuka zorgde in de 800m voor ophef. Tuka was met 1’44″95 een klasse te sterk voor regerend Europees kampioen Adam Kszczot. De inwoner van Bosnië en Herzegovina diende de Pool een zeldzame nederlaag toe op Europese bodem. Die laatste werd tweede in 1’45″63.

De resultaten van de Golden Spike kan u hier raadplegen (u zal indien mogelijk wel uw beste Tsjechisch moeten bovenhalen).