Op 17 juni strijkt een groot deel van het internationale atletiekcircus neer in Ostrava. De Tsjechische manche van de IAAF World Challenge kent inmiddels een rijke traditie als het op wereldrecords aankomt en ook dit jaar hoopt de organisatie, ook op enkele mindere courante nummers, op verschillende wereldbestes.

Het werelduurrecord en het wereldrecord op de 20.000m zijn er zo twee. Florence Kiplagat, wereldrecordhoudster op de halve marathon, zal een aanval doen op beide records. De Keniaanse hoopt na één uur beter te doen dan de Ethiopische Dire Tune in 2008. Deze laatste liep exact 18.517m na zestig minuten. Door meteen door te stomen naar de 20.000m wil Kiplagat ook de 1u05’26″60 van Tegla Loroupe scherper stellen. Eerder dit jaar brak Kiplagat al het wereldrecord op de 20km op straat terwijl ze in de Barcelonese straten naar een nieuw wereldbeste op de halve marathon liep.

“Hoewel ik de marathon van Berlijn won in 2013, was ik toen niet helemaal tevreden met mijn tijd”, aldus Kiplagat, die toen 2u21’13 klokte. “Het deed me beseffen dat ik beter zou focussen op de kortere afstanden. Mijn WR op de halve marathon in februari bewees alvast dat dat de goede keuze was.” Over haar kansen op succes is de Keniaanse Kiplagat vrij overtuigd. “Ostrava heeft een rijke traditie en een ongelofelijke sfeer. Ik geloof dat ik beide records aankan.”

Andere recordpogingen in Ostrava zullen volgen op de 2000m bij de vrouwen. Driedubbel wereldrecordhouder indoor Genzebe Dibaba verschijnt er aan de start. Zij valt het 20 jaar oude record van Sonia O’Sullivan (5’25″36) aan. Verder wordt ook de 1000m bij de mannen interessant. Mohammed Aman, indoor en outdoor wereldkampioen op de 800m, hoopt er het 15 jaar oude wereldrecord (2’11″96) te benaderen.

Ook Usain Bolt, Renaud Lavillenie, Ivan Ukhov en Shelly-Ann Fraser-Pryce komen aan de bak in Ostrava.