Vandaag is in Catalonië Jama Aden gearresteerd in een dopingonderzoek van de Spaanse politie. Aden is de coach van onder meer wereldrecordhoudster in de 1500 meter Genzebe Dibaba. Hij is de meest succesvolle coach in de halve fond wereldwijd. De hele trainigsgroep van Aden verbleef op stage in Catalonië. Volgens de lokale krant El País is er in het hotel zelfs EPO gevonden.

Taoufik Makhloufi - Foto: Wikimedia commons
Taoufik Makhloufi – Foto: Wikimedia commons

Een nieuwe bom in de atletiekwereld lijkt vandaag te ontploffen. Jama Aden traint naast Dibaba ook Ayanleh Souleiman, één van de grootste halve fond specialisten bij de mannen. Toen Taoufik Makhloufi in 2012 relatief onverwacht goud won in de 1500 meter werd hij eveneens door Aden gecoacht. Ook Abubaker Kaki trainde vroeger onder zijn hoede. Verder heeft hij nog verschillende toppers in zijn trainingsgroep. In 2015 werden uit zijn groep al de Franse Laila Traby en de Qatarees Hamza Driouch geschorst wegens dopingovertredingen.

Jama Aden is al jaren een omstreden coach in de atletiekwereld. Tot vorig jaar werden nooit atleten van hem betrapt, maar het viel veel mensen op dat ze zelden in competitie uitkwamen en al even weinig in grote trainingscentra kwamen trainen. Die werkwijze doet denken aan die van de Russische atleten.

Voor alle duidelijkheid: noch Dibaba, noch Souleiman of Makhloufi zijn officieel in verdenking gesteld of laat staan betrapt.