Gisterenavond zijn de Atleten van het jaar 2015 bekendgemaakt door de IAAF. Bij de mannen is de Amerikaanse tienkamper Ashton Eaton de laureaat geworden. Bij de vrouwen was die eer weggelegd voor de Ethopische afstandsloopster Genzebe Dibaba. Normaliter zouden deze prijzen uitgereikt worden op het World Athletics Gala dat morgen zou plaatsvinden, maar door de recente ontwikkelingen rond de voormalig grote baas binnen de IAAF, Lamine Diack, werd er besloten om het gala af te lasten en de laureaten via sociale media en op de website van de IAAF mee te delen.

Ashton Eaton is de eerste tienkamper die de award in de wacht kan slepen en volgt Renaud Lavillenie op. De 27-jarige Amerikaan had het afgelopen seizoen met ups and downs te maken. Op de Hypomeeting in Götzis moest hij forfait geven door een blessure. Die blessure leek plots ook het WK in Peking te gaan dwarsbomen. Eaton geraakte alsnog tijdig fit voor Peking. Wat hij daar uit zijn mouw zou schudden is zonder meer legendarisch te noemen. Hij heeft er de andere tienkampers van start tot finish op achtervolgen aangewezen. Onderweg liet hij buitengewone prestaties noteren met de 45″00 op de baanronde als absolute uitschieter. In de afsluitende 1500m maakte hij zijn kabinetstuk compleet door de verzuring zo te verbijten dat hij zijn eigen wereldrecord nog wist aan te scherpen tot 9045 punten. Alle respect voor de ongelooflijke 18m21 van de hinkstapspringen Christian Taylor en de zoveelste triple op de sprint door Usain Bolt, maar eigenlijk was Eaton zonder twijfel dé Atleet van het jaar. Wilt u Eaton zijn heldendaad in de Chinese hoofdstad nog eens herbeleven, aarzel dan niet om hier even door te klikken.

“Ik ben de IAAF erg dankbaar voor het toneel dat zij ons geven om ons werk tentoon te spreiden. Ik ben erg vereerd om als Atleet/artiest van het jaar te worden aanzien. Ik heb Usain Bolt en Christian Taylor niet verslaan. Mijn prestaties verschilden gewoon in vergelijking met die van hun. Zij maken deel uit van de mooiste en meest getalenteerde atleten aller tijden en ik ben vereerd om in hun gezelschap te vertoeven”, aldus een erg tevreden Eaton.

Dibaba doet waar haar zus nooit in wist te slagen

Genzebe Dibaba - Foto: Augustas Didzgalvis
Genzebe Dibaba – Foto: Augustas Didzgalvis

Genzebe Dibaba mag zich voor één jaar de Atlete van het jaar 2015 noemen. De jongere zus van Tirunesh, die nooit deze award wist te behalen, werd bekroond voor haar buitengewoon seizoen waarin ze zowel indoor als outdoor voor vuurwerk wist te zorgen. In zaal liep de 24-jarige Ethiopische naar een fabelachtig wereldrecord op de 5.000m met 14’18″86. Het zal echter haar wereldrecord op de 1500m zijn dat de doorslag zal heeft gegeven. Eind juli kwam Dibaba in Monaco tot 3’50″07, waarmee ze een 23-jaar oud wereldrecord van de tabellen veegde. Op het WK in Peking was ze op die afstand even ongenaakbaar, al liet ze op de 5.000m ‘een steek vallen’ door slechts brons te winnen. Haar landgenote Almaz Ayana haalde het goud binnen. Dafne Schippers en Anita Wlodarczyk moesten de duimen leggen in de verkiezing voor Atlete van het jaar. Er was wel een troostprijs voor de coach van Dafne Schippers, Bart Bennema. Hij werd wel verkozen tot Trainer van het jaar.

“Ik had een fantastisch seizoen met hoogtepunten in Monaco en Peking, maar ik wil ook Anita Wlodarczyk en Dafne Schippers feliciteren met hun fantastische prestaties. Hopelijk kunnen jullie deze award de komende jaren eens binnenrijven! Ik ben erg vereerd en kan niet wachten om opnieuw grenzen te verleggen. De eerste grote afspraak wordt het WK indoor in Portland”, reageerde Dibaba.

Youngsters op de sprint

De Rijzende sterren van het jaar zijn de Japanner Abdul Hakim Saki Brown en de Amerikaanse Candace Hill. Beiden zijn amper 16 jaar oud en bliksemsnel op de sprint.