Mohammed Aman, wereldkampioen op de 800m, hoopt op de komende IAAF World Challenge in Ostrava het wereldrecord op de 1000m scherper te stellen. Dat melden de organisatoren van de Tsjechische meeting, die doorgaat op 17 juni.

De 20-jarige Ethiopiër is nog maar aan zijn eerste seizoen als senior bezig. Toch werd hij afgelopen winter al voor de tweede maal wereldindoorkampioen op de 800m. Ook in Moskou, afgelopen zomer, werd hij outdoor wereldkampioen. Aman verbeterde al wereldrecords bij de jeugd en bij de junioren, maar mikt met de 1000m op zijn eerste mondiale seniorenrecord.

“Nu er deze zomer geen grote kampioenschappen op de agenda staan, wil ik vooral gewoon snel lopen”, klonk Aman zelf. “In overleg met mijn management zijn we in contact gekomen met Ostrava en ik was alvast meteen enthousiast.”

Het huidige wereldrecord op de 1000m staat al sinds 1999 op naam van Noah Ngeny, de Keniaanse Olympische kampioen op de 1500m in 2000. Hij klokte 15 zomers geleden, in Rieti, 2’11″96, een verbetering van de vorige besttijd, op naam van de legendarische Sebastian Coe, met 22 honderdsten. Aman liep al eens een 1000m, zij het intussen 4 jaar geleden. Op de Youth Olympic Games liep hij toen 2’19″54.

Jakub Holusa, zilver op het WK indoor twee jaar geleden, Andreas Vojta, brons op de Universiade en de Ier Paul Robinson moeten het de snelle Ethiopiër alvast moeilijk maken in Ostrava. Benieuwd wat de tengere Aman uit zijn benen kan schudden op 17 juni.