Femke Bol is aan haar zomerseizoen met een heuse knaller begonnen en dat is nog maar zacht uitgedrukt. Omschrijf de 300m horden van het Nederlandse fenomeen op de lage horden in Ostrava gerust als astronomisch. Bol stoomde naar 36″86, een verbetering van de beste prestatie aller tijden met bijna anderhalve seconde. De Nederlandse lijkt méér dan klaar om de Amerikaanse vrouwen het leven zuur te maken op het WK in Oregon.

Welgeteld één wedstrijd had Femke Bol nodig om te bewijzen wat voor onwaarschijnlijk supertalent ze wel is. In het Tsjechische Ostrava kroop de 22-jarige Nederlandse in de startblokken voor een ongewone 300m horden. In 2020 liep Bol ruim 38 seconden op die afstand. Dinsdagavond dook ze onder 37 seconden, iets wat geen enkele vrouw haar ooit voordeed. Met 36″86 neemt ze een reuzenhap uit het officieuze wereldrecord van de onlangs gestopte Zuzana Hejnova. Komende maandag verschijnt Bol aan de start van haar eerste 400m horden van het seizoen op de FBK Games in Hengelo.

“Ik ben verrast om zo snel te lopen vanavond. Eerlijk gezegd dat ik aan een 37’er, zeker omdat het nog maar het begin van dit seizoen is. Daarom kan ik nog altijd niet geloven dat zo’n prestatie mogelijk was in mijn eerste race van de zomer”, aldus Bol na afloop. De hordeloopster was niet de enige die uitpakte op Tsjechisch grondgebied. Lamecha Girma liep naar de twaalfde plaats op de ranking aller tijden op de 3.000m steeple. Girma scherpte het Ethiopische record aan met 7’58″68.

Reece Prescod verbaasde dan weer op de 100m. Na jaren vol blessureleed knalde de Brit naar een PR van 9″93, ondanks een tegenwind van -1,2m/s. Emmanuel Wanyonyi was op de dubbele baanronde goed voor een snelle 1’44″15. De Keniaanse wereldkampioen bij de junioren troefde een indrukwekkend lijstje namen af. Maar liefst tien atleten doken onder 1’46. Gianmarco Tamberi was een andere atleet in vergelijking met de voorbije wedstrijden. De olympische kampioen vloog over 2m30. Minder verging het onze landgenoot Thomas Carmoy, die vrede moest nemen met slechts 2m15. Aminatou Seyni bleef Allyson Felix, die aan haar afscheidstournee bezig is, voor in de 200m met 22″21. Op de 400m bij de vrouwen snelde Natalia Kaczmarek naar de snelste Poolse chrono sinds Irena Szewinska in de jaren 70 met 50″16. Lieke Klaver, die afgelopen zaterdag nog de 200m won op de IFAM in Oordegem, klokte af na 50″90. Olympisch kampioene Jasmine Camacho-Quinn haalde zoals verwacht haar gram met 12″56.

https://twitter.com/ContiTourGold/status/1531692842800025600