Thomas Van Der Plaetsen plaatste zich afgelopen weekend voor het WK indoor op de zevenkamp. De Universiade-kampioen krijgt in het Poolse Sopot alvast stevige tegenstand.

Van Der Plaetsen bewees met zijn 6188 punten in het Nederlandse Apeldoorn – eveneens goed voor een nieuw nationaal record – zijn goede vorm. Met dat verzamelde totaal na zeven proeven trekt de Deinzenaar als tweede op de wereldranglijsten naar Sopot. Aanvoerder van die ranglijst, zijn Nederlandse collega Eelco Sintnicolaas, is er ook bij. Sintnicolaas is regerend Europees indoorkampioen en was afgelopen zomer vijfde op de wereldkampioenschappen. De Duitser Pascal Behrenbruch heeft zijn outdoortitel te verdedigen. De Duitse jonge snaak Kai Kazmirek maakt als Europees beloftenkampioen zijn grote optreden bij de senioren.

Vooral wereld- en Olympisch kampioen Ashton Eaton wordt dé te kloppen man op het WK. Eaton is niet voor niets wereldrecordhouder, zowel indoor (sinds 2010) als outdoor (sinds 2012) en verdedigt in Sopot zijn wereldindoortitel van Istanboel. De Canadees Damian Warner was derde op het WK in Moskou en haalde daarmee zijn eerste mondiale medaille. Indoor is zijn palmares echter nog vrij kaal. De Wit-Rus Andrei Krauchanka is er ook bij en bewees afgelopen jaar de meest regelmatige tienkamper te zijn door de eindwinst in het IAAF regelmatigheidscriterium weg te kapen.  De Oekraïner Oleksiy Kasyanov staat met een seizoensbeste van 6104 punten derde op de wereldjaarlijsten en verdedigt een zilveren medaille van twee jaar geleden.