Komende zaterdag openen afstandskampioenen Paula Radcliffe en Mo Farah een kunststofpiste in het Keniaanse Iten. Het Keniaanse dorp is één van de populairste trainingsoorden voor afstandsatleten. De piste is aangelegd in het trainingskamp van de Nederlandse Lornah Kiplagat.

Tijdens de opening van de nagelnieuwe piste vindt ook de persconferentie plaats van de marathon van Londen, die plaatsvindt op 13 april. De Londense marathon is één van grootste geldschieters in het trainingscentrum.

Mo Farah maakt in de Britse hoofdstad bovendien zijn debuut op de marathon. In voorbereiding daarop is hij op trainingsstage in Iten.

De piste in de Lornah Kiplagat Sports Academy werd aangelegd op minder dan een jaar tijd en met een budget van net geen 80 miljoen Keniaanse shilling, zo’n 680.000 euro. Even verderop, in Eldoret, werd ook werk gemaakt van een atletiekbaan, maar daar werden, hoewel al bijna dubbel zoveel werd geïnvesteerd, de bouwwerken definitief stilgelegd.