Foto: Aktiv Oslo
Foto: Aktiv Oslo

Asafa Powell, voormalig wereldrecordhouder op de 100m, moet nog even wachten op zijn strafmaat. Hoewel zijn proces deze week al aanving, wordt pas op 12 februari bekendgemaakt in welke mate de topsprinter geschorst wordt nadat hij betrapt werd op oxilofrine. Hij riskeert een straf tot twee jaar.

De 31-jarige Powell werd positief bevonden op de laatste Jamaicaanse kampioenschappen. Zelf ontkent hij alle betrokkenheid en wijst met een beschuldigende vinger naar zijn fysical coach, Chris Xuereb. Testen wezen intussen uit dat het verboden product in supplementen (Epiphany D1) zouden gezeten hebben, een product dat Powell volgens Xuereb nam op aanraden van zijn coach. Powell’s coach ontkent in alle talen. Eerder deze week deed Powell de opmerkelijke verklaring dat hij zich niet meer herinnerde welke supplementen hij al dan niet nam.

Opmerkelijk was dat op dag twee van het proces een toxicoloog verklaarde dat – hoewel Powell overduidelijk positief testte – hij allicht geen prestatiebevorderend effect van het middel heeft ondervonden. Oxilofrine zou immers niet de eigenschap hebben de snelheid van een sprinter te verhogen.

Powell, die in 2007 het WR op de 100m met 9″74 scherper stelde, was één van de vijf betrapte Jamaicanen op het nationale kampioenschap in juni. Ook trainingspartner Sherone Simpson was daarbij.