ivan ukhovIvan Ukhov heeft op donderdag een nieuw Russisch hoogspringrecord gevestigd op een indoorwedstrijd in Tsjeljabinsk. De 27-jarige Ukhov kwam tot een hoogte van 2m41, goed voor de beste indoorprestatie van de afgelopen 21 jaar.

De prestatie van Ukhov betekende een verbetering van het oude record (uit 2009) met 1 cm. Amper twee heren sprongen ooit hoger op een indoorwedstrijd. De Duitser Carlo Thränhardt sprong al eens 2m42. Enkel wereldrecordhouder Javier Sotomayor sprong al hoger. Hij haalde 2m43 indoor.

Opmerkelijk is dat Ukhov 11 van zijn 13 beste sprongen indoor vestigde.

 

[box type=”success” ]UPDATE: Er heerst enige verwarring omtrent de hoogte die Ukhov zou gesprongen hebben. Sommige Russische media berichtten immers dat hij 2m42 (en niet 2m41) zou gesprongen hebben. Inmiddels bevestigde de Russische federatie dat het om een sprong van 2m41 zou gaan.[/box]

 

Afgelopen weekend liet Ukhov al een sprong van 2m38 noteren. Zijn trainer beweerde toen dat zijn pupil nog heel wat meer in zijn mars had de komende periode. En zo geschiedde.

Ook bij de vrouwen werd gewonnen in een wereldbeste. De 21-jarige Mariya Kuchina ging er over 2m00. Kuchina is voormalig Europees juniorenkampioene en werd afgelopen zomer tweede op de Universiade. Haar persoonlijke beste stond op 1m97.

 

Velen zullen Ivan Ukhov overigens kennen van onderstaand filmpje, dat enkele jaren geleden de wereld rondging. Een dronken Ukhov was toen overduidelijk niet in staat tot een prestatie zoals vandaag.