Zondag 13 april, een dag om even te surfen naar onze site, dat is zeker. Mo Farah plant immers op deze dag zijn marathondebuut. De Brit debuteert op de 42,195 km in zijn thuisland, te Londen.

Olympische kampioen op de 5.000 en 10.000 meter, wereldkampioen, Europees kampioen en ook nog een Europese titel in het veld en op de 3000m indoor, Mo Farah heeft het allemaal minstens eenmaal gepresteerd. De 30-jarige afstandsloper van Somalische komaf (net als onze Bashir Abdi) denkt echter nog aan uitbreiding van zijn prijzenkast. Met zijn snelheid, uithoudingsvermogen en tactisch instinkt wil hij nog belangrijke overwinningen achter zijn naam schrijven. Zo ook op de marathon, die hij nog nooit afwerkte, maar komend jaar dus voor de eerste keer op zijn kalender staat.

Mo Farah - Foto: Wikimedia Commons
Mo Farah – Foto: Wikimedia Commons

Farah krijgt bij de start van zijn eerste marathon niet de minsten rondom hem. Met wereldrecordhouder Wilson Kipsang, Olympisch en wereldkampioen Stephen Kiprotich en de bronzen medaille op de OS in Londen Tsegaye Kebede heeft de organisatie gezorgd voor enkel niet onaardige lopers. Doe daar ook nog eens de parcoursrecordhouder Emmanuel Mutai bij en je zou beginnen overwegen om van een topveld te spreken.

Winnen is in Londen niet aan de orde voor de Brit. Maar hij legt de focus dit jaar wel op de marathonafstand om hierop verder te groeien. “Het wordt een zware, maar leerrijke wedstrijd, daar ben ik nu al van overtuigd”, zegt hij op de site van European Athletics. “Ik heb altijd al de ambitie gekoesterd om eens in Londen de marathon te lopen. Ik ben hier geboren en getogen en dat maakt het niet minder speciaal.”

Paula Radcliffe - Foto: Christian Petersen-Clausen
Paula Radcliffe – Foto: Christian Petersen-Clausen

Vorig jaar kwam hij ook al eens aan de start van dezelfde marathon om de sfeer wat op te snuiven en enkele tips mee te pikken. Halfweg stapte hij echter uit dus hoogstwaarschijnlijk werkt hij op 13 april zijn eerste volledige marathon af. Paula Radcliffe, zijn bekende landgenote, maakt ook haar debuut in Londen in het jaar 2002. Met een tijd van 2u18’56” mocht ze de handen destijds in de lucht steken. Twee jaar later echter schudde ze een wereldrecord van 2u15″25 uit haar benen in dezelfde stad en dat WR staat nog altijd op de tabellen. Wie weet staat voor Mohammed Farah dezelfde toekomst te wachten, wie weet…