De kans dat Mo Farah de Oost-Afrikanen klopt op de marathon van Londen is heel klein, volgens Emmanuel Mutai, de voormalige winnaar in Londen én opponent van Farah voor de komende editie.

Emmanuel Mutai is met zijn winnende 2u04’40 in 2011 de huidige parcoursrecordhouder in Londen. Volgens Mutai maakt dubbel Olympisch – en wereldkampioen Mo Farah geen schijn van kans tegen de Afrikanen op de legendarische afstand. (Noot: gisteren werd door organisator Dave Bedford het indrukwekkend veld van de komende Londen marathon aangekondigd. Lees hier meer).

“Met alle respect voor Mo, want het is niet dat ik hem onderschat”, aldus Mutai. “Maar ik denk dat hij, zeker omdat het zijn debuut wordt op de marathon, geen kans maakt tegen ons. Het duurt lang en je hebt veel ervaring nodig om een degelijke marathon te lopen.” Het komt volgens Mutai vooral aan op de laatste kilometers. “Je kan 35km perfect lopen, maar het is pas op het einde dat de kilometers beginnen door te wegen en je al dan niet succesvol blijkt. En daar heb je ervaring voor nodig.”

Mutai anderzijds heeft ervaring zat op de marathon. In Londen wordt het al zijn zesde opeenvolgende deelname. De marathon van Londen gaat door op 13 april.