Olympisch kampioen Usain Bolt heeft zijn ongenoegen geuit over de dopingproblematiek in zijn thuisland Jamaica. De topsprinter vreest veel inkomsten te verliezen als de situatie blijft aanslepen.

Atletiekland Jamaica haalde de laatste maanden vooral negatief het nieuws. De vele dopinggevallen deden de reputatie van het land weinig goed en ze kregen dan ook recent een controleteam van het WADA (Wereld Anti-Doping Agentschap) over de vloer. Even was zelfs sprake dat Jamaica zou uitgesloten worden van de Olympische Spelen in Rio in 2016, maar zo’n vaart zou het allicht toch niet lopen.

Toch is driedubbel wereldkampioen Bolt er niet gerust op. “Alles is in orde in Jamaica”, klonk Bolt in de pers. “Maar er gaan allerlei verhalen de ronde en dat is allerminst goed voor onze reputatie. Ik dreig sponsorinkomsten te verliezen als dit lang blijft duren.”

Bolt werd afgelopen weekend in Monaco gekroond tot IAAF-atleet van het jaar. Zijn landgenote Shelly-Ann Fraser Pryce viel die eer te beurt bij de vrouwen. Zij dreigde afgelopen weekend zelfs om niet meer deel te nemen aan grote wedstrijden zolang ze geen steun vindt bij de Jamaicaanse bond en dopingautoriteiten.