Helaas, dames. Mannen lopen sneller dan hun vrouwelijke collega’s. Dat zullen we alvast niet kunnen ontkennen. En toch, recent onderzoek leert dat ook vrouwen kunnen pochen met hun loopprestaties. Zij zouden immers veel beter hun tempo kunnen vasthouden. Eat that, men!

Amerikaanse onderzoekers vermoedden al langer dat vrouwen, omwille van hun fysiologische eigenschappen eigenlijk heel wat beter geschikt waren voor duursport dan hun mannelijke tegenhangers. Zo verbranden vrouwen hun koolhydraten heel wat trager en vermijden ze zo veel vaker – what’s in a name? – de “man” met de hamer. Bovendien kunnen vrouwen beter warmte afvoeren in hete omstandigheden. Beide vaststellingen zouden vrouwen beter geschikt maken voor lange duursport, zoals de marathon. Onderzoekers aan de universiteit van Amerikaanse Dayton besloten deze hypothese hard te maken.

De onderzoekers analyseerden de resultaten van twee edities van de marathon van Chicago. De editie van 2007 was met 26°C een bijzonder warme, terwijl die van twee jaar later bij temperaturen amper boven het vriespunt werd afgewerkt. Dat zou alvast toelaten de invloed van temperatuur vast te stellen op zowel de mannelijke als de vrouwelijke prestaties. Voor beide geslachten werd zowel voor jonge als oudere en snelle en tragere atleten gekeken naar het verval in de laatste 10 kilometer van de marathon. De resultaten waren overduidelijk.

Mannen hielden over het algemeen minder goed hun tempo vast dan vrouwen, dit zowel in warme als koude omstandigheden. De snelste atleten deden dit over het algemeen wel beter dan hun langzamere collega’s. Leeftijd bleek geen invloed te hebben. Over beide geslachten bleek de temperatuur echter de grootste invloed te hebben. De warme temperaturen van de Chicago marathon in 2007 veroorzaakten een verlies aan tempo van maar liefst 9 procent. Opnieuw deden vrouwen het relatief gezien beter en toonden ze zich van koude naar warme omstandigheden steeds sterker. Naar een verklaring hoefden de onderzoekers niet lang te zoeken. “Het verschil kan grotendeels verklaard worden doordat vrouwen een groter lichaamsoppervlak hebben ten opzichte van hun lichaamsgewicht. Dat laat toe om meer warmte door de huid af te voeren.”

De verschillen tussen mannen en vrouwen bleken wel te verdwijnen bij elite-atleten. Zij waren – niet verwonderlijk – overigens beter in het vasthouden van hun tempo dan recreatievelingen.

Het artikel vindt u hier.

onderzoek marathon mannen vrouwen

 

 

2 REACTIES

  1. Nu nog leren op tempo lopen en geen openingsrondjes die 10″ sneller zijn dan hun eindrondjes;)

  2. Strikt genomen gaat het artikel gaat niet over tempovastheid, maar wel over tempoverval. Het artikel geeft aan dat het verval (uitgedrukt als de ratio van de snelheid gedurende de laatste 12.2km en de snelheid gedurende de eerste 30km) gemiddeld grotere is bij mannen dan bij vrouwen.
    Deze “verval-index” wordt dus ook positief beïnvloed door lopers met een positieve split (sneller tweede deel). Uit het artikel kan niet afgeleid worden in hoeverre het verschil tussen mannen en vrouwen in verval-index te wijten is aan een verschil in tempovastheid dan wel aan een verschil in neiging tot een positieve split.

Reacties zijn gesloten.