De kogel is door de kerk: Bashir Abdi verschijnt op 13 oktober aan de start van de marathon van Chicago. De Belgische recordhouder opteert daardoor opnieuw voor een Marathon Major met de Bank of America Chicago Marathon. Net zoals tijdens de London Marathon zal Abdi zijn trainingsmakker en idool Mo Farah vergezellen, Farah was vorig jaar de winnaar in Chicago. Het wordt de derde marathon voor onze nationale recordhouder op de afstand.

Bashir Abdi liep zichzelf in de Belgische atletiekgeschiedenisboeken door op 28 april het BR op de marathon te verbeteren naar 2u07:03 én dat in amper zijn tweede poging op de beruchte 42,195 kilometer. Net zoals Europees Koen Naert gaf Abdi aan weinig tot geen interesse te hebben in een eventuele deelname aan de marathon op het WK in Doha. In het geval van de RCG-atleet wisten twee stadsmarathons hem te bekoren, waarvan de Amsterdam Marathon dichter bij de deur is. In Chicago kan hij echter aan de zijde van zijn trainingsgenoot in de groep van Gary Lough, Mo Farah, aan de start verschijnen.

“In Amsterdam kreeg ik betere financiële voorwaarden en persoonlijke hazen, maar aangezien ik aan het trainen ben in de Verenigde Staten prefereer ik hier te blijven. Ik kan absoluut niet goed omgaan met een jetlag, wat een hele voorbereiding in de war kan sturen. Vandaar de keuze voor Chicago”, aldus de vice-Europese kampioen op de 10.000m. Momenteel werkt Abdi een trainingsstage af in het gezelschap van Farah en de Amerikaan Abdi Abdirahman in Flagstaff, Arizona. Het parcoursrecord in Chicago staat op naam van ex-wereldrecordhouder Dennis Kimetto met een stevige 2u03:45.

(later meer)