Bashir Abdi heeft tijdens de marathon van Chicago zijn eigen BR verpulverd. Abdi liep tot en met kilometer 25 samen met zijn trainingsmakker Mo Farah, maar vervolgens koos onze landgenoot het hazenpad. In de slotkilometers schakelde de Belgische recordhouder een versnelling hoger om uiteindelijk als vijfde te finishen in een stevige 2u06:14, duidelijk beter dan zijn BR van 2u07:03.

Bashir Abdi liep slechts één voorbereidingswedstrijd in de aanloop naar de marathon van Chicago. Tijdens de Great North Run in Newcastle liep onze landgenoot iets te hard van stapel in het eerste wedstrijddeel om in 1u01:11 te finishen, bijna twee minuten na zijn trainingsmakker Mo Farah. In Chicago bleef het duo samen tot ongeveer 25 kilometer. Daarna kreeg Farah een klop van de hamer om een in matige 2u09:58 te finishen.

Abdi kende echter een begenadigde dag. Tussen zijn passage halfweg in 1u02:54 en kilometer 30 verloor onze landgenoot uitzicht op zijn eigen BR, maar dankzij een ongelooflijk sterk slot stoomde hij uiteindelijk naar een verbetering van zijn BR met bijna een minuut. Met 2u06:14 zet Abdi de derde Europese prestatie van het jaar neer en is hij ook de snelste atleet ooit in de lage landen, aangezien hij drie seconden sneller liep dan Abdi Nageeye in Rotterdam. Op de Europese ranking aller tijden is onze landgenoot nu vierde na Farah, Kaan Kigen Ozibilen en Sondre Nordstad Moen.

De winst ging naar de Keniaan Lawrence Cherono die het na een prangend sprintje haalde van Dejene Debela, Asefa Mengtsu en Bendan Karoki in 2u05:45. De top vier bleef slechts acht seconden van elkaar verwijderd. Het verschil tussen de winnaar en Debela bedroeg slechts twee seconden. Abdi liep zijn laatste 12 kilometer bijna een minuut sneller dan de top vier. Met 35″52 op die laatste 12 kilometer zette hij de snelste tijd neer van alle atleten in Chicago. Veelbelovend met het oog op de Olympische Spelen van Tokio, zeker gezien het slechts de derde marathon was voor het lid van het NN Running Team na zijn debuut in Rotterdam en BR in Londen.

Kosgei verpulvert ‘onmogelijk’ WR van Radcliffe

Bij de vrouwen verbaasde de 25-jarige Brigid Kosgei door het straffe WR (2u15:25) van Paula Radcliffe met meer dan een minuut te verbeteren naar 2u14:04. Kosgei snelde naar een verbetering van haar PR met maar liefst vier minuten. Het Keniaanse supertalent bewees tijdens de Great North Run al dat ze klaar was om een gooi te doen naar het WR, aangezien ze met 1u04:28 de snelste halve marathon ooit neerzette. Een WR was het echter niet door het parcours dat in dalende lijn gaat. In Chicago ging ze voluit voor het absolute WR van Radcliffe, die 16 jaar geleden haar toptijd realiseerde voor eigen volk in Londen.

Brigid Kosgei – Foto: Paul Hudson

Haar eerste halve marathon haspelde ze, na een pittige aanvangsfase waarin ze met professionele mannen meeging, af in 1u06:59. Van verval was quasi geen sprake, aangezien ze haar tweede halve marathon zou afleggen in 1u07:05. Eerder dit jaar bewees de Keniaanse al dat ze het tempo absoluut meester is door het tweede deel van de London Marathon af te werken in 1u06:42.