Met de CrossCup-Relays van zondag 27 oktober nadert de start van het veldloopseizoen 2013-14 zienderogen en om u alvast wat warm(er) te maken voor de Belgische (top)crossen zal Atletieknieuws – in samenwerking met MegaSpike – dagelijks een voorbeschouwing online plaatsen waarbij een aantal (ex-)topatleten & andere prominenten uit de Belgische atletiekwereld de revue zullen passeren. Veerle Van Linden is de volgende in onze rubriek “Winterkriebels”. De nummer 3 van het BK Veldlopen Lange Cross Vrouwen 2013,  kreeg volgende vragen voorgeschoteld:

Veerle Van linden - Foto: Jasper Jacobs
Veerle Van linden – Foto: Jasper Jacobs

Hoe verliep de voorbereiding op dit winterseizoen?
* Ik heb deze zomer nog eens ingezet op het korte werk omdat ik daar altijd fan van ben geweest. Eigenlijk zijn 800m-wedstrijden mijn favoriete wedstrijden, maar het is puur jeugdsentiment. Ik ben nogal hard met mijn neus op de feiten gedrukt, namelijk dat ik al heel wat jaartjes ouder ben geworden en vooral niet meer zo gemakkelijk overweg kan met intensieve trainingen. Ik heb meer tijd bij de osteopaat doorgebracht dan op de piste (bij manier van spreken). Mijn zomerseizoen heb ik dan maar afgebroken begin augustus en aansluitend heb ik voor mezelf een belangrijke knoop doorgehakt. Mijn trainingsarbeid heb ik teruggeschroefd, zodat ik meer tijd kan doorbrengen met de kinderen en enkele oude hobby’s & andere engagementen kan oppikken. Zo train ik momenteel nog 5x per week (wel intensief) en sluit ik mij na de CC Relays aan bij de plaatselijke atletiekclub ASVO waar de kids ook lid zijn. Voor mij is dat belangrijk om de knop ook echt om te draaien! Sinds begin september ben ik begonnen met de wintervoorbereidingen en die verlopen normaal. Wat het terugschroeven van trainingskilometers betekent in competitie, zullen we snel ondervinden.

Welke wedstrijden staan er (reeds) op het programma?
* Ik had me voorgenomen om niet de volledige CC te lopen. Jos Van Roy heeft uiteraard geprobeerd mij te overhalen om dat wel te doen, maar ik zal vooral naar mijn lichaam luisteren en steeds afwegen tegen familiale activiteiten/planningen vooraleer ik aan de start verschijn. Toestanden als ziek starten om je klassement te verdedigen, wil ik zeker vermijden. Als ik vaststel dat mijn niveau te fel gezakt is, zal ik ook mijn conclusies trekken. Het is & blijft mijn hobby, en de grens tussen plezier en koppige volharding is soms dun. Bij gezondheid en welzijn teken ik present voor Oudenaarde, Hannuit en het BK. Roeselare allicht ook – dat hangt vooral van de eerste wedstrijd(en) af. Geen ECCC dit jaar! Ik overweeg wel om een grotere cross in het buitenland op te zoeken, kwestie van eens een ander parcours te lopen dan de voorbije (euh..véél) jaren.

Wat zijn uw eigen ambities & verwachtingen?
* Niet zo veel. Ik zou natuurlijk graag regelmatig een sterke wedstrijd lopen, maar ik maak me geen illusies. Mijn inzet daalt dus mijn verwachtingen dalen mee. Of dat in verhouding is, zal moeten blijken. Op het BK wil ik wel graag ‘top’ zijn!

Wie verwacht u als rechtstreekse tegenstanders en/of geef uw top3 voor het CC-eindklassement?
* Als Almensh aan de start verschijnt, denk ik dat er niet veel tegen opgewassen zal zijn. Indien dat niet het geval is, is Veerle nog maar eens de topfavoriete en ik gun het haar absoluut! Maar het is niet ondenkbaar dat het ook bij haar wat moeilijker wordt om fysiek en mentaal even fris aan de start te komen als de voorbije jaren.  Zenobie heeft vorig jaar bewezen dat ze aan de rand van haar doorbraak in het veld staat, plus dat ze deze zomer een erg grote stap vooruit gezet. Ik hoop dat het dit jaar regelmatiger en nog sterker kan. Met Nathalie Ameloot hebben we verder een heel regelmatige loopster die met de afwezigheid van de toekomstige moeders en buitenlandse studenten misschien vaker op het voorplan kan treden. Verder kijk ik uit naar Imana Truyers, Kim Bosmans en Valerie Van Bogaert, één voor één verdienstelijke crossertjes. En ook naar Hanna Vandenbussche die geregeld geslaagde zijsprongen naar de cross maakt!
Een top3? Dejaeghere – Vangansbeke – Van Linden of Belete (hangt er van af wie voldoende wedstrijden loopt).

Wie wordt volgens u één vd revelaties (m/v) dit seizoen?
* Zenobie Vangansbeke bij de vrouwen en bij de mannen Pieter-Jan Hannes (als we hen nog revelaties mogen noemen…).

Wat verwacht u van uw ingeschreven MegaSpike-ploeg(en)?
* Ik heb nog geen ploeg ingeschreven – zal dat zowiezo nog doen, maar ongetwijfeld wordt dat een topper!

Dit interview kadert in een samenwerking met MegaSpike: meer info ivm deze veldloop-prono kan u terugvinden op www.megaspike.be.