Meer dan 15% van de dopingcontroles uitgevoerd door de Spaanse atletiekbond voldoen niet aan de regelgeving. Dat bleek uit een onderzoek van de Spaanse anti-doping agentschap AEPSAD. Vaakst geziene probleem is dat de formulieren onvolledig of niet correct zijn ingevuld, maar ook de gevolgde procedures laten vaak aan de wensen over.

De resultaten werden bekend gemaakt door de directrice van het AEPSAD, Ana Munoz Merino. Spanje heeft de laatste jaren een kwalijke reputatie opgebouwd. De bom barstte met het openbaar worden van “Operacion Puerto” in 2006, maar sindsdien komen geregeld nieuwe zaken aan het licht. Vorige week nog werden opnieuw drie Spaanse atleten betrapt. Sergio Sanchez en Alberto Lozano testten op de Spaanse kampioenschappen positief op het gebruik van epo. Hun collega Angel Mullera werd betrapt op het gebruik van cortisonen. Mullera werd nog elfde op de 3000m steeple op het afgelopen WK in Moskou. Sanchez werd pas Spaans kampioen en haalde in 2010 een zilveren medaille op de 5000m op het WK indoor.