nikeDubbel wereldkampioen Mo Farah maakt in april volgend jaar zijn debuut op de marathon. Voor sponsor Nike dé uitgelezen kans om een paar exclusieve raceschoenen voor de Brit te ontwerpen, volledig op maat gesneden.

Verschillende Britse kranten melden dat een team van Nike designers begonnen is met hun ontwerpen. Op zijn trainingsstage in het Zwitserse Sankt-Moritz was datzelfde team de voormalige Somaliër al komen observeren. “Het gaat hier om een waar “million dollar”-project”, klinkt zijn befaamde coach Alberto Salazar. “Op onze eerste meeting was niet minder dan 25 man aanwezig.”

Farah is lang niet de eerste atleet die schoenen specifiek voor hem ontworpen krijgt. Eerder dit jaar nog, kreeg 1500m-atleet Jack Bolas nieuwe “custom-made” spikes van zijn sponsor aan zijn voeten. New Balance had de schoenen ontworpen op basis van biomechanische data, verzameld op basis van beeldmateriaal van de lopende Amerikaan.

“Voor Mo wordt het een geweldige ervaring”, zegt Salazar. “Het kan hem volgens mij zelfs enkele minuten tijdswinst opleveren. Wielrenners hebben een op maat gemaakte fiets, formule-1 wagens zijn individueel ingesteld, waarom zou een loopschoen dat niet zijn?”

Farah start zondag op de Great North Run, een halve marathon, waarin hij uitkomt tegen niemand minder dan voormalige wereldkampioenen en wereldrecordhouders Kenenisa Bekele en Haile Gebrselassie.