Wetenschappers hebben de recordsprint van Usain Bolt ontleed. Via wiskundige modellen konden zij zo de Berlijnse 9″58 van de snelste man ter wereld analyseren.

Verschillende aspecten uit die luttele 10 seconden kwamen hierdoor aan het licht. Zo ontdekten de onderzoekers dat Bolt op het einde van zijn spurt een topsnelheid van 12,2 meter per seconde (of zo’n 43km/u) bereikte. Zijn maximale kracht anderzijds ontwikkelde hij al in de eerste seconde van de race.

Opmerkelijk is misschien dat men ook vaststelde dat Bolt amper 8 procent van zijn energie gebruikt om zich voort te bewegen. De overige energie heeft hij immers nodig om weerstand (lucht, wrijving,…) te overwinnen.

Met het model konden de wetenschappers eveneens enkele veronderstellingen maken. Zonder rugwind in Berlijn was Bolt bijvoorbeeld gestrand op “maar” 9″68. Met een maximaal toegelaten rugwind van 2m/s had hij de finish echter al overschreden na 9″46.

Lees de volledige wetenschappelijke publicatie hier (registreren vereist).