kenyaDe internationale atletiekunie IAAF is van plan om een tijdelijk, mobiel dopinglab op te zetten in Kenia. Zo moet het eenvoudiger worden om atleten uit dat land te testen. Dat liet Thomas Capdevielle, chef van het anti-dopingprogramma van het IAAF, woensdag op een conferentie in Londen weten.

Tot vandaag was het bijzonder moeilijk om atleten in Kenia te testen. Veel van de trainingskampen zijn bijzonder ver verwijderd van de dopinglabo’s, waardoor de stalen niet binnen de 36u (maximaal aanvaarde transporttijd) kunnen geanalyseerd worden. Na de recente publicatie van de documentaire van Hajo Seppelt over wijdverspreid dopinggebruik in Kenia geraakte de zaak in een stroomversnelling. Enkele weken geleden voerde de IAAF onverwachte controles uit in Kenia bij meer dan 40 (sub)toppers en vorige maand nog werden drie Keniaanse atleten geschorst wegens dopinggebruik.

De Keniaanse atletiekbond riep zelf de hulp van het IAAF in. Het mobiele dopinglab moet tegen het eind van het jaar klaar zijn. Ook atleten uit Ethiopië zouden er kunnen getest worden.