Eliott Crestan heeft op de Müller Indoor Grand Prix in het Schotse Glasgow een hap van meer dan een seconde uit zijn nog geen week oude 800m-PR gedaan. Crestan moest in tegenstelling tot afgelopen weekend in Metz niet zelf de wedstrijd maken en kon in de slotfase aardig wat grote namen oprollen. De derde van het WK voor junioren klokte af na 1’47″43, waardoor hij de derde performer aller tijden wordt in zaal. Renée Eykens kwam aan de start van een eerder ongebruikelijke 1000m en zette de tweede Belgische prestatie aller tijden neer. Ismael Debjani stapte uit tijdens de 1500m.

Afgelopen zondag was Eliott Crestan goed voor een PR van 1’48″47. Crestan kreeg met een startbewijs voor de World Indoor Tour-meeting een uitgelezen kans om die chrono aan te scherpen. In een sterke reeks met onder meer Adam Kszczot en Cornelius Tuwei positioneerde de Belgische recordhouder bij de junioren zich eerder achterin. Gelukkig voor onze landgenoot werd het een lang lint. Daardoor kon hij relatief ongehinderd zijn favoriete slotronde induiken. Voorin haalde Kszczot het in 1’46″34. Dankzij een stevig slotakkoord knalde Crestan naar 1’47″43, opnieuw meer dan een seconde van zijn PR, dat vorig weekend nog 1’49″53 bedroeg. De 20-jarige atleet schuift zo op naar de derde plaats aller tijden. Alleen Joeri Jansen en Jan Van Den Broeck deden beter in zaal.

Geen BR voor Eykens

Renée Eykens imponeerde vorig jaar in Glasgow op het EK indoor. De atlete viel toen net naast het podium van de 800m. Vandaag verscheen ze aan de start van de 1000m, waarin alle ogen gericht waren op lokale heldin Laura Muir, die haar zinnen had gezet op het WR (2’30″94). De Schotse zou vrede moeten nemen met de winst in  2’33″47. Eykens ging stevig van start en deed vervolgens aardig wat werk om het tweede groepje te leiden. In de slotfase betaalde ze die inspanningen cash. Met een zesde stek in 2’40″80 bleef ze ruim een seconde boven het BR van Sandra Stals.

Ismael Debjani – Foto: Erik Van Leeuwen

Ismael Debjani heeft minder goede herinneringen aan Glasgow. Vorig jaar werd hij er namelijk in de reeksen van de 1500m op het EK onterecht gediskwalificeerd. Ook vandaag kende hij weinig geluk. De atleet kwam niet echt in het stuk voor, werd vervolgens stevig aangetikt en stapte ook uit de race. Woensdag krijgt Debjani een nieuwe kans op de World Indoor Tour in het Franse Lievin.