De tweede dag van de Amerikaanse indoorkampioenschappen leverden opnieuw spektakel op. Ryan Crouser zette in het kogelstoten de tweede prestatie aller tijden neer. Hij kwam amper zes centimeter tekort om het 31-jarige WR van zijn landgenoot Randy Barnes aan te scherpen. Op de 60m was huidig wereldrecordhouder Christian Coleman heer en meester. Coleman bleef zelf amper drie honderdsten boven zijn recordtijd.

Ryan Crouser spreekt al jaren over records in het kogelstoten. De 27-jarige Amerikaan kwam op het WK in Doha in de buurt met 22m90, maar moest toen wel nog zijn landgenoot Joe Kovacs voor zich dulden. Vorige week was Crouser op de Millrose Games in New York alvast goed voor een pittige seizoensopener van 22m19. Op de Amerikaanse kampioenschappen in Albuquerque zette hij een straffe stoot neer. De regerende olympische kampioen was na zijn eerste poging alvast quasi zeker van de titel met 21m84.

Crouser was echter niet naar Albuquerque afgezakt voor een worp onder 22 meter. Vervolgens noteerde hij 22m05, om na een foutpoging uit te pakken met een waanzinnige 22m60 in zijn vierde poging. Daarmee doet Crouser 27 centimeter beter dan zijn PR in zaal, maar komt hij vooral op zes centimeter van het 31 jaar oude WR. Het kogelstoten belooft alvast vonken te geven op de Spelen in Tokio, zeker als het van de titelverdediger afhangt.

Ryan Crouser – Foto: Fernando Frazão/Agência Brasil

Nog een atleet die op de Spelen wil schitteren, is zonder twijfel Christian Coleman. Op ‘zijn’ 60m pakte hij in de finale grandioos uit door naar 6″37 te snellen, amper drie honderdsten trager dan zijn eigen WR. Coleman zette dat WR net geen twee jaar geleden neer op diezelfde piste in Albuquerque. Op de 60m bij de vrouwen ging de winst naar Mikiah Brisco in een beste wereldjaarprestatie van 7″04. Javianne Olivier en hordeloopster Brianna Rollins-McNeal vervolledigden het podium met respectievelijk 7″08 en 7″17.

In het polsstokspringen bij de vrouwen ging de zege na een pittig duel naar Sandi Morris. Morris vloog over 4m90, maar had een vette kluif aan de 38-jarige Jenn Suhr. Suhr kon tot en met 4m85 gelijke tred houden met haar 11 jaar jongere landgenote. In het afstandslopen was de meeste opvallende prestatie toch die van Shelby Houlihan. Houlihan, die in 2018 het Amerikaans record op de 5.000m verpulverde in Heusden-Zolder op de Nacht van de Atletiek, won vrijdagavond de 3.000m en zette gisteren de 1500m op indrukwekkende wijze op haar naam. Voor Houlihan is daardoor goed voor in totaal 13 nationale titels.

Shelby Houlihan – Foto: Golazo