De World Indoor Tour Gold was in Liévin toe aan de meest gerenommeerde indoormeeting van het winterseizoen. Een klein uurtje voorbij de Franse grens mochten ook heel wat Belgische atleten zich meten met de wereldtop. Eliott Crestan liep na een dominante wedstrijd wereldwijd de snelste 800m-chrono van het jaar. Naomi Van den Broeck, John Heymans en Elie Bacari waren allemaal goed voor een nieuw PR. In eigen land presteerde Jente Hauttekeete sterk op de eerste dag van het BK meerkampen.

Met de Meeting International Liévin was het tijd voor de meest prestigieuze manche van de World Indoor Tour Gold. Een hele hoop Belgen kwam er aan de start om gebruik te maken van het fanatieke publiek en de snelle piste. Onder hen ook Eliott Crestan die in Nantes met een PR van 1’45″96 over 800m terugkeerde na een half jaar blessureleed. Zo plaatste hij zich al voor het WK indoor. Crestan wilde in Liévin nog eens bevestigen en deed dat met bijzonder veel glans. De SMAC-atleet kroop in het zog van de haas en hield het stevige tempo comfortabel aan. Medefavorieten Mariano Garcia, Benjamin Robert en Adrian Ben kwamen nog aandringen, maar konden Crestan niet aan het wankelen brengen. Onze landgenoot triomfeerde in 1’45″10 en is daarmee de snelste man van 2024. Met zijn toptijd moet Crestan nog slechts zes honderdsten toestaan op het BR dat Tibo De Smet vorig jaar neerzette. De strijd met Pieter Sisk om het tweede ticket voor Glasgow lijkt beslecht, al zal die zich daar niet zomaar bij neerleggen. Afspraak volgende week op het BK in Louvain-la-Neuve.

Foto: Jeroen De Meyer

Op de hoge horden werd in Liévin al een voorproefje geserveerd van wat er op het BK te zien zal zijn. Elie Bacari en Michael Obasuyi doorspartelden samen de reeksen en namen het dus tegen elkaar op in de finale. Tijdens de series bleef Obasuyi met 7″62 vier honderdsten boven zijn eigen recordtijd, Bacari klokte 7″61 en deed een honderdste van zijn record af. Obasuyi toonde zich in de finale een dik tiende sterker door dezelfde tijd te klokken als Bacari in de voorronde. John Heymans maakte zijn eerste optreden sinds zijn wonderkoers in Boston waar hij met een Belgisch record op de 5.000m een ticket voor de Olympische Spelen veroverde. Bij zijn eerste 3.000m van het seizoen ging de pupil van Wim Wouters sneller dan ooit door 7’41″59 te klokken. Daarmee verstevigt hij zijn derde plaats in de Belgische all time ranking. De rechtstreekse limiet voor Glasgow staat erg scherp en ligt nog iets meer dan vier seconden verderop.

Foto: Jolien De Bock

Naomi Van den Broeck zag een stijgende lijn in haar eerste twee 400 meters van het jaar en koos er in Liévin voor om die nog wat door te trekken, dit keer voorbij haar oude PR van 52″58. De Belgian Cheetah zag Femke Bol en Lieke Klaver logischerwijs afstand nemen. Die eerste liep in 49″63 namelijk de snelste dubbele baanronde van het jaar. Van den Broeck knokte zich naar 52″23 en hield daarmee Amandine Brossier af. Ze klimt ook op naar de tweede plaats in de Belgische historische ranking. In de andere 400m-reeksen waren er seizoensbeste prestaties voor Imke Vervaet (53″46), Kylie Lambert (55″15) en Cloë Van der Meulen (55″71).

Op de 1500m moest Ruben Verheyden zich tevreden stellen met 3’39″19 en de achtste plaats, Ismaël Debjani haalde de finish niet. Ook voor Anne Zagré, Elise Vanderelst en Ben Broeders werd het een baaldag. Zagré en Vanderelst moesten afzeggen, Broeders was er na ziekte afgelopen week wel bij maar hij geraakte niet over de aanvangshoogte.

Foto: Jolien De Bock

Hauttekeete op weg naar Glasgow?

Op Belgische bodem gaat dit weekend het BK meerkampen door in de Gentse Topsporthal. Jente Hauttekeete heeft na vier proeven van zijn zevenkamp 3.407 punten op zak. Een knappe score die hem mits een goede tweede dag misschien de voorlopige kwalificatie voor Glasgow zou kunnen opleveren. Als Hauttekeete zijn persoonlijke records zou evenaren op de resterende proeven – 60mH, polsstokspringen en 1000m – komt hij uit op 6.140 punten. De laatste man die op dit moment – via de 2024 indoor top list – virtueel geplaatst is voor Glasgow heeft 6.097 punten. De sterke eerste dag van Hauttekeete begon met 7″05 op de 60m, slechts vier honderdsten boven zijn PR. In het verspringen bedroeg dat verschil 18cm na een sprong richting 7m29. Tweemaal was die prestatie een seizoensbeste. Met de kogel was 14m41 een exacte evenaring van zijn beste worp van het jaar. Tijdens het hoogspringen week Hauttekeete niet af van zijn SB-ritueel, dit keer door met 2m11 tot op één centimeter van zijn PR te komen.

Foto: Jolien De Bock

Hauttekeete kreeg flink wat tegengas van Robin Bodart. De 26-jarige atleet van Bertrix volgt op slechts 95 punten en ging voor het hoogspringen zelfs aan de leiding. Bodart noteerde knap persoonlijke records op de drie eerste proeven, maar liet tijdens de laatste discipline van de dag 18cm liggen ten opzichte van Hauttekeete. Niels Pittomvils volgt op plaats drie in een veld waarin een groot aantal PR’s sneuvelde. Op dag twee kent de hoogstaande zevenkamp bij de mannen zijn besluit en vindt ook de vijfkamp bij de vrouwen plaats, Hanne Maudens is er de topfavoriete. Nog in eigen land ging het Internationaal High Jump Gala Elmos door, naast de IFAM een tweede internationale afspraak op de Belgische kalender. Zita Goossens, zondag ook in actie op het BK meerkampen, sprong er naar plek twee door 1m81 te klaren, haar beste indoorprestatie ooit.

Ben je gepassioneerd door atletiek en wil je meewerken aan het verspreiden van het allerlaatste atletieknieuws? Lees hier hoe jij ons kan versterken!