Eliott Crestan heeft zich in Glasgow voor de finale van de 800m geplaatst. Ondanks de stevige strijd met de nummers één en drie hield hij daar een PR van 1’45″06 aan over. Tibo De Smet vatte achteraan post in een tactische koers, maar kon op het einde niet meer het nodige verschil maken.

Eliott Crestan heeft zijn dominante prestatie van in de reeksen een mooi gevolg gegeven met een minstens even indrukwekkende race in de halve finales. Onze landgenoot finishte tweede in een felbevochten, maar snelle wedstrijd. Crestan koos aanvankelijk positie achter de rug van Abdelati El Guesse. Een eerste poging om hem voorbij te gaan in ronde drie slaagde niet, de tweede poging wel. Amerikaan Bryce Hoppel kreeg Crestan nog te pakken in de laatste rechte lijn, maar de poulain van André Mahy vindt troost in een mini-PR van 1’45″06. Zijn finale wordt morgen om 22u10 één van de slotakkoorden van het kampioenschap.

Voor Tibo De Smet werd Glasgow niet het toernooi van zijn eerste finaleplaats. De koers werd tactisch gelopen en bleef drie rondes lang volledig op slot. De Smet keek de kat uit de boom vanuit de achterhoede. In de laatste 100m kwam hij nog flink opzetten, maar het mocht niet baten. De mannen voor hem hadden een vergelijkbaar eindschot in huis en moesten dat niet vanuit de buitenbaan inzetten.

Foto: Erik van Leeuwen

Eliott Crestan: “Ik wil een medaille pakken”

“Ik ben supertevreden, het doel was om beter te doen dan mijn zesde plaats in Belgrado en dat gaat nu zeker lukken. Het moeilijkste werk is gedaan, want in de finale heeft iedereen zijn kans. In Belgrado was de finale nog een verrassing, nu liggen mijn ambities daar pas. Ik wil graag een medaille pakken.”

“De tactiek is doorslaggevend. Deze wedstrijd eindigde in een vergelijkbare tijd als enkele koersen die ik dit seizoen met een haas liep, maar door alle tempowisselingen was het heel zwaar. Ik kan ook niet zeggen dat ik tactisch alles goed heb aangepakt vandaag en dat uitte zich in de zware laatste 50m. Morgen mag ik niet zoveel in de buitenbaan lopen. Wat er met de Algerijn in mijn rug gebeurde heb ik niet gevolgd. Hij raakte mijn been en daarna is hij gestruikeld, maar ik was bezig met de Marokkaan voor mij.”

Mariano Garcia en Bryce Hoppel zijn voor mij de favorieten, de Amerikaan heeft indruk op mij gemaakt in het slot van de wedstrijd. Benjamin Robert valt niet te onderschatten en de twee anderen ongetwijfeld ook niet. Wat mijn kansen zijn in de finale gaat afhangen van hoe zij het willen aanpakken. Dat gaan we pas op het moment zelf zien. Het zou ideaal zijn als het aan een constant tempo op een lint getrokken wordt en ik op het einde kan versnellen. Dat is wat ik dit seizoen al een aantal keer met veel succes heb kunnen doen. Zelf leiden is mentaal veel moeilijker want als ze dan met drie passeren, kraak je volledig.

Het is jammer dat Tibo de finale niet heeft kunnen bereiken, het was uniek geweest om daar samen te staan. De Belgische concurrentie is een drijfveer waar ik beter van wordt.

Tibo De Smet na exit: “Ik kon er niet volledig voor gaan”

De Smet vertelde achteraf dat hij op zijn honger blijft zitten. “Het was een moeilijke wedstrijd waarin ik nooit helemaal leek te zitten”, reageerde hij. “Vooraf zei ik dat ik tevreden zou zijn met een deftige halve finale. Ik denk niet dat ik deze koers als ‘deftig’ mag beschouwen.”

Hoewel een finale niet het doel was, zat vooral de plaats in de halve finale hem dwars. “Ik had niet verwacht dat ik als zesde zou eindigen. Ik kon er niet volledig voor gaan. Normaal vind ik altijd wel een moment om op te schuiven, maar nu niet. Er werd nochtans niet zo hard gelopen.”

“Top 12 van de wereld is niet slecht”, relativeert de 800m-specialist even later. “Het is mijn eerste WK en ik kan deze ervaring zeker meenemen naar de Olympische Spelen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in