Zowel Eliott Crestan als Tibo De Smet hebben een plaatsje kunnen bemachtigen in de halve finale van het WK indoor in Glasgow. Crestan domineerde van start tot finish en zette 1’46″79 neer op het scorebord. De Smet wou dezelfde tactiek hanteren, maar werd in de laatste rechte lijn teruggefloten naar de derde plaats. Zijn seizoensbeste van 1’46″34 volstond uiteindelijk om met de verliezende tijden door te stoten.

“Crestan is not messing around”, riep de stadionspeaker tijdens de reeksen van de 800m. Eliott Crestan liet dan ook niets aan het toeval over en zocht na nog geen 100m al de kop van de wedstrijd op. De snelste man van dit jaar, de Italiaan Catalin Tecuceanu, liet Crestan doen en volgde attent in zijn spoor. Tecuceanu probeerde in de laatste rechte lijn nog even de machtsverhoudingen weer te herstellen, maar de Belgische kampioen liet zich niet doen. Crestan duwde een beetje bij en pakte de reekswinst in 1’46″79.

Nadien was Tibo De Smet aan de beurt. De Smet wilde eveneens van begin tot eind domineren, maar schoot net te kort om de eindsprint van Mohamed Attaoui en Andreas Kramer te counteren. Het duo ging nipt voorbij de Belgische recordhouder en De Smet moest dus nog één reeks lang bibberen om te weten of zijn tijd van 1’46″34 zou volstaan om met de verliezende tijden door te stoten. Het was nipt, maar De Smet krijgt als tweede en laatste een kleine ‘q’ achter zijn naam. Hij zette overall wel de achtste tijd van alle deelnemers neer. Crestan de twaalfde. De halve finales vinden morgen plaats.

Foto: Erik van Leeuwen

Eliott Crestan: “Snel de concentratie terugvinden”

“Ik voelde me heel goed. De bedoeling was om de kop te pakken en zelf het ritme op te leggen, want de Italiaan in mijn reeks zou waarschijnlijk hetzelfde proberen. Zo ben ik niet in de problemen gekomen. De halve finale is morgen al dus het wordt zaak om snel de concentratie terug te vinden. Veel zal afhangen van de concurrenten waar ik tegen uitgeloot wordt. Wie hier de reeksen kan overleven, is alleszins heel sterk. Wat ik vandaag voelde geeft zeker vertrouwen, maar morgen is een andere dag.”

“De wedstrijd zo in handen nemen, is iets wat ik twee jaar geleden niet had gedurfd. Ondertussen heb ik ervaring en vertrouwen opgedaan. Het is denk ik de meest energiebesparende manier om een reeks af te werken, maar je moet het wel kunnen houden tot het einde.”

Tibo De Smet: “Even heel spannend”

“Op de resultaten wachten in de hot seats was even heel spannend, maar het is gelukt om de halve finale te halen. Dat was waarvoor ik naar hier was gekomen, dus ik ga genieten en het zo goed mogelijk proberen doen. De tijd (1’46″34; red.) is mijn beste van het seizoen, daar ben ik blij mee.”

“In de halve finale wil ik net zo goed presteren. Die halen was het doel, maar dat betekent niet dat ik nu al tevreden ben. Ik wil morgen ook een koers lopen waar ik met een goed gevoel op terug kan kijken. Het BK heb ik gemist door ziekte, maar de vorm is duidelijk niet slecht. In een snellere wedstrijd kan ik zelf ook nog wel een stukje harder.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in