Vrijdagavond is het zover, de Memorial Van Damme. Dan ontvangen we in onze hoofdstad de absolute top van de mondiale atletiek. Ook zonder Usain Bolt kunnen we ons verwachten aan een avond vol topprestaties. Organisator Wilfried Meert blikte vooruit bij Sporza.

Meert kwam er ook nog eens terug op de afzegging van Bolt. “Zaterdag kreeg ik telefoon. Ik was verrast, want alles was afgesproken. Zelfs de baan waarin hij zou lopen. Het was een ijskoude douche.” Na het organiseren van een topmeeting gedurende al die jaren weet Meert natuurlijk ook als geen ander dat er meer is dan alleen Usain Bolt. “Er is maar één Bolt, maar ik troost mij met de gedachte van een fantastisch deelnemersveld en mooi weer. Als de weersvoorspelling klopt, gaan we geweldige prestaties zien. Als de meeting tien minuten bezig is denkt niemand nog aan Bolt.” Op de 200 meter werd er in de naam van Justin Gatlin, die net als vorig jaar de sprintdubbel zal doen, meteen een vervanger gepresenteerd. “Je moet altijd een ster hebben, en toen ik vroeg aan het management van Gatlin om ook de 200 te doen kwam er binnen de vijf minuten een ‘ja’. Ook Jonathan Borlée loopt de 200 meter, hij kan dat. Hij is meer een type 200-400 dan Kevin.”

Ook van een Kevin Borlée in vorm verwacht Meert één en ander. “Hij heeft een geweldige estafette gelopen. Hij kan vrijdag in de 44 seconden lopen en misschien zelfs winnen.” Maar hét topnummer van de avond moet misschien wel de 200 meter bij de dames worden. Met Schippers, Thompson en Felix nemen respectievelijk de nummers drie, vijf en zes aller tijden het tegen elkaar op. “We spelen die dames tegen elkaar uit. Dat wordt een geweldige strijd. Toen ik Schippers binnenhaalde kreeg ik meteen tientallen vragen vanuit Nederland voor tickets. Er zullen vrijdag veel van onze noorderburen in het stadion zitten.”

Tot slot gaat het nog eens over de stadionkwestie. “Ik krijg de indruk dat er meer van onze politieke leiders beginnen te beseffen dat we zo’n evenement niet kunnen opdoeken, en zich afvragen of er niks met het Koning Boudewijnstadion mogelijk is. Een renovatie is volgens mij goedkoper dan ergens een klein stadionneke voor ons neerzetten.”